Foto glutenvrij dieet Foto glutenvrij dieet

Genieten zonder gluten

Arianne Caron en Sanne De Jonghe
Redacteur Gezond Thuis & Diëtiste Wit-Gele Kruis Antwerpen
8 november 2023
6 december 2023
Tip van de expert

Ken of ben jij iemand met een glutenintolerantie? De kans is groot dat je voor kort niet wist wat gluten nu exact zijn. Maak je geen zorgen, we zetten alles nog eens op een rijtje. Dat maakt het heel wat makkelijker om in te schatten wat er binnen een glutenvrij dieet past.

Glutenintolerantie of coeliakie? 

Glutenintolerantie en coeliakie zijn synoniemen. Wanneer je een glutenintolerantie hebt, ben je overgevoelig aan - je raadt het nooit - gluten. Dat kan op kinderleeftijd tot uiting komen, maar we zien het ook steeds vaker voorkomen op latere leeftijd.

Een intolerantie kan heel wat gevolgen met zich meebrengen. Denk aan bloedarmoede, gewichtsverlies, vruchtbaarheidsproblemen, diarree … Maar ook tekorten aan onder andere vitamines, eiwitten of ijzer. 

Wat zijn gluten? 

Gluten vormen een eiwit dat voorkomt in tarwe, spelt, rogge en gerst. Producten waarin deze graansoorten verwerkt zijn, veroorzaken een irritatie op het slijmvlies van de dunne darm. Dat is het geval bij brood, pizza, pasta of couscous. Ook bloem, bindmiddelen, bouillonblokjes en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt. Daarom bevatten veel soepen, sauzen, vleeswaren en zelfs pudding gluten. 

Glutenvrij dieet

Ben je glutenintolerant, dan volg je een strikt glutenvrij dieet. Zomaar gluten schrappen uit je dieet wanneer dat niet nodig is, is geen goed idee. Dat kan leiden tot een tekort van bepaalde voedingsstoffen. 

Een glutenvrij voedingspatroon levert geen rechtstreeks gezondheidsvoordeel op voor personen die niet overgevoelig zijn.

Ben ik allergisch of intolerant? 

Bij een glutenintolerantie ben je niet allergisch. Het verschil tussen een allergie en intolerantie zit in de reactie van je lichaam. 

Bij een allergie treedt je immuunsysteem in werking en maakt het antistoffen aan. Hierdoor volgt er binnen het uur een allergische reactie. Wanneer het gaat over een intolerantie komt je immuunsysteem niet aan te pas. Je lichaam is simpelweg niet in staat om een voedingsmiddel goed te verteren. De reactie volgt pas later. Denk hierbij aan buikpijn als symptoom.

Naast een allergie en intolerantie, is er ook iets als sensitiviteit. Glutensensitiviteit is een nieuwe erkende aandoening bestaande uit overgevoeligheid aan bepaalde componenten in tarwe of gluten. Het verschil met een intolerantie is dat het niet aangetoond kan worden door een onderzoek. Daarbij kan je bij een sensitiviteit nog wel een bepaalde hoeveelheid gluten verdragen.

Gezond eten met glutenintolerantie 

Gezonde voeding is nog steeds de basis bij een glutenvrij dieet. Veel gezonde producten zijn dan ook van nature glutenvrij: vlees, vis, eieren, groenten, fruit, aardappelen, rijst, melkproducten … Maar ook onbewerkte gewassen zoals boekweit, gierst, haver, maïs, quinoa of soja passen perfect binnen zo’n dieet. Kies bij voorkeur steeds voor producten met het Crossed Grain keurmerk. Een glutenvrij logo of een glutenvrije claim is een goed alternatief. 

Vraag altijd raad aan een diëtist als je een glutenvrij dieet moet volgen. Zij leren je gezond en zonder gluten eten!