Patatti bolognese met gehakt en linzen

23 maart 2021
22 oktober 2023

Obstipatie (constipatie of ‘verstopping’) is vaak toe te schrijven aan vezelarme voeding. Gekookte aardappelen zijn rijk aan voedingsvezels en ook peulvruchten zoals linzen zijn heilzaam voor onze darmen. Dit gerecht combineert ze allebei. 

Ingredienten voor 4 personen

12 aardappelen, bij voorkeur langwerpige
200 g rundsgehakt
200 g linzen uit blik
4 wortelen
250 g champignons
1 grote courgette
2 uien
1 teentje knoflook
400 g tomatenblokjes (en tomatenpassata)
50 g tomatenpuree
2 handjes geraspte kaas (100 g)
4 handjes rucola
4 el vetstof of olie
Peper
(Verse) rozemarijn, basilicum, oregano

Bereiding

  1. 1

    Pel de uien en snipper ze fijn. Pers de knoflook.

  2. 2

    Snijd de wortelen en courgette in kleine stukjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in schijfjes. Spoel de linzen met water en laat ze uitlekken.

  3. 3

    Verwarm wat vetstof of olie in een pan en stoof de ui en de knoflook aan. Voeg het gehakt toe en bak het los.

  4. 4

    Voeg de linzen, wortelen, courgette en champignons toe. Breng op smaak met kruiden en peper.

  5. 5

    Voeg na 10 minuten de tomatenblokjes en -puree toe. Laat nog ongeveer 10 minuten zacht pruttelen. Voeg eventueel wat tomatenpassata toe voor meer saus.

  6. 6

    Schil ondertussen de aardappelen en draai ze in fijne spaghettislierten met een spiraalsnijder.

  7. 7

    Laat de aardappelslierten maximaal 2 minuten koken in water tot ze hapklaar zijn.

  8. 8

    Werk af met gemalen kaas, verse basilicum en rucola.

Voedingswaarden

Energie: 2860 kJ / 684 kcal
Eiwitten: 29,20g
Vetten: 21,70g
waarvan verzadigd: 19,70g
Koolhydraten: 82.00g
waarvan suiker: 17g
Vezels: 16,90g
Natrium: 206,30g
Bronnen