glas melk, lactose intolerant glas melk, lactose intolerant

Wat is lactose-intolerantie?

25 november 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Voel jij je ook snel opgeblazen, word je misselijk of krijg je buikkrampen als je kaas, pudding, ijs of andere melkproducten hebt gegeten? Misschien ben je wel lactose-intolerant. De feiten op een rij.

Als je lactose-intolerant bent, verteert je lichaam de lactose uit je voeding niet goed. Lactose kan niet zomaar in ons lichaam opgenomen worden, daarvoor hebben we het enzyme lactase nodig. Dat wordt aangemaakt in de dunne darm. Als er geen of onvoldoende lactase aangemaakt wordt, verteren we lactose niet goed. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De darmbacteriën breken de lactose af, waardoor er veel gassen en darmprikkelende stoffen vrijkomen en klachten ontstaan.

Klachten?

Mogelijke klachten zijn:

  • een opgeblazen gevoel
  • buikpijn
  • buikkrampen
  • misselijkheid
  • winderigheid
  • vaak ook diarree 

Indien iemand last heeft van deze klachten door een tekort aan lactase spreken we van lactose-intolerantie.

Oorzaken van lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan op latere leeftijd (zowel bij kinderen als bij volwassenen) door onvoldoende productie van lactase, of na beschadiging van de darmwand door een darminfectie of -operatie.

Heb jij klachten na het eten of drinken van melkproducten? Dan kan je best je huisarts raadplegen. Hij/zij kan je doorverwijzen voor verder onderzoek.

Lactose

Lactose is een suiker dat aanwezig is in melk en melkproducten en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd.

Wist je dat...

in bepaalde landen lactose-intolerantie vaker voorkomt? Voornamelijk in Afrika en Azië, maar ook in Zuid-Amerika en Zuid-Europa.