Suiker, ongezond, gezondheid, voeding Suiker, ongezond, gezondheid, voeding

Is suiker ongezond?

27 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

Er bestaan veel verhalen over de negatieve invloed van suiker op onze gezondheid, maar niet alles is ook wetenschappelijk bewezen. Te veel suiker is alleszins ongezond. Dat is zo klaar als een klontje.

Suiker in je voeding

Als we spreken van suiker, dan bedoelen we kristalsuiker, een product dat door raffinage verkregen wordt uit suikerbieten of uit suikerriet. En we eten veel meer suiker dan we denken, want het zijn niet alleen de klontjes suiker in de koffie die tellen… Veel voedingsmiddelen bevatten ook verborgen suikers zoals gebak, koekjes, snoep, en vooral ook frisdranken. Er zijn bovendien aanwijzingen dat suikers in vloeibare vorm - in frisdrank, maar ook in vruchtensap- geen verzadigend gevoel geven en zo de kans op overgewicht kunnen vergroten.

De Hoge Gezondheidsraad raadt daarom aan om niet meer dan 10% van onze dagelijkse energie te halen uit toegevoegde suikers. Op onze dagelijkse voedingsinname van 2000 kcal betekent dit 10 suikerklontjes of 1 vruchtentaartje of vanillepudding. Toch een grote fan van zoet? Zoetstoffen zijn een gezonder alternatief voor suiker.

Dat suiker diabetes type 2, de zogenaamde ouderdomsdiabetes, zou veroorzaken, klopt niet. Er is tussen beide nooit een relatie aangetoond. Diabetici mogen ook gerust suiker eten, ze moeten alleen grote schommelingen in hun bloedsuikergehalte vermijden.

Wist je dat ...

een glas cola van 250ml meer dan 5 klontjes suiker bevat?

Limonade, frisdrank, suiker, gezondheid

Suiker en tandbederf

Suiker vormt een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën in de mond. Die bacteriën produceren een zuur dat het beschermende glazuurlaagje op het gebit kan aantasten. Hierdoor krijgen bacteriën rechtstreeks toegang tot de dentine en tasten de tanden aan, wat tandbederf veroorzaakt. Tracht daarom producten met toegevoegde suikers, zoals frisdrank en snoep, zoveel mogelijk te beperken. Het zijn niet alleen caloriebommen, maar hun suikers worden ook snel omgezet tot zuren die schadelijk zijn voor het gebit.

Suiker op het etiket

Op elke verpakking staan de ingrediënten vermeld die in het product zijn verwerkt en dit in afnemende volgorde. Het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt, is het voornaamste. Staat suiker als eerste op het lijstje, dan bevat het product hoofdzakelijk suiker. Zo zal je op de verpakking van frisdrank als eerste water zien staan, gevolgd door suiker.

Suiker kan ook vermeld staan onder een andere benaming: sucrose, sacharose, gluciden, kristalsuiker, rietsuiker, glucosestroop, fructose, glucose, lactose, druivensuiker, dextrose, maltodextrine, honing, glucosestroop, moutstroop…