Stoma verzorgen Stoma verzorgen

Leven met een stoma

18 januari 2021
6 december 2023
Tip van de expert

Een stoma is meer dan een medische ingreep. Het verandert je leven volledig, zowel op psychisch, lichamelijk als sociaal vlak. Welke hindernissen kan je tegenkomen? En hoe kan je zo normaal mogelijk leven met een stoma?

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor stoelgang of urine. Door verscheidene ziekten of afwijkingen aan de darm of de blaas is het soms nodig om via een operatie de darm naar buiten te brengen en ter hoogte van de buik vast te hechten. Het zieke deel van de darm of de blaas wordt op rust gezet of weggenomen. Een stoma kan dus zowel tijdelijk als blijvend zijn.

Stomazorg na de operatie

In het ziekenhuis helpen ze je al een heel stuk op weg. Stap voor stap leer je je stoma verzorgen en kan je rustig wennen aan je nieuwe leven. Je thuisverpleegkundige volgt de aanbevelingen van de huisarts en van de stomaverpleegkundigen in het ziekenhuis op en verzorgt en begeleidt je in de zorg. De thuisverpleegkundige observeert ook je algemene gezondheid en contacteert de huisarts wanneer er veranderingen in je gezondheid optreden.

Je thuisverpleegkundige geeft nuttige tips over de zorg van je stoma die je dagelijks leven vergemakkelijken

Hoe ziet je leven met een stoma er voortaan uit?

Hoe volg ik mijn stoma op?

Je thuisverpleegkundige is voldoende opgeleid om in te staan voor de verzorging van je stoma. Zij kan, indien nodig, ondersteuning vragen aan de referentieverpleegkundige wond- en stomazorg. Na je ziekenhuisontslag zal je verpleegkundige de zorgverlening komen uitvoeren. Verder geeft ze nuttige tips over de zorg van je stoma die je dagelijks leven kunnen vergemakkelijken. Indien nodig, bijvoorbeeld bij mogelijke problemen omtrent je stoma, kan de referentieverpleegkundige wond- en stomazorg langskomen voor een extra adviesbezoek. Na een jaar zal de referentieverpleegkundige je een opvolgingsbezoek brengen en samen met jou de stomazorg evalueren.

Schakel een verpleegkundige in voor jouw stomazorg

Kan ik zomaar alles eten en drinken met een stoma?

In principe kan je alles eten en drinken met een stoma. Het belangrijkste is om altijd goed naar je lichaam te luisteren. Iedereen kan op bepaalde voedingsmiddelen anders reageren. Wat bij de ene goed helpt, kan bij de ander juist minder goed helpen. Het kan soms ook even duren voor je lichaam op bepaalde voedingswaren reageert. Als je twijfelt over bepaalde zaken, kan je altijd je verpleegkundige aanspreken.

Draag zorg voor je stoma door aangepaste voeding 

Kan ik sporten met een stoma?

Natuurlijk kan je sporten met een stoma, het wordt zelfs aangeraden om regelmatig te bewegen! Je kan vrijwel elke sport beoefenen maar soms is het handig om een beschermkap te gebruiken wanneer je stoma tijdens het sporten kan worden geraakt. Let dus op bij contactsporten en sporten waarbij de buikwand extreem wordt belast zoals vechtsporten of turnen. Een stoma kan ook schade oplopen door druk of kracht van binnenuit of van buitenaf. Pas dus op bij krachtsporten zoals gewichtheffen. Door grote krachtinspanning en wrijving wordt de druk in de buik zo hoog dat dit een stomabreuk of een uitstulping van de stoma kan veroorzaken.

Hoe kan ik mijn stoma verzorgen?

In het ziekenhuis helpen ze je al op de goede weg en laten ze je zien hoe je je stoma kan verzorgen. Wanneer je terug thuis bent, ben je in staat om zelf je stoma te verzorgen. Indien dat niet lukt, zal je verpleegkundige je bijstaan, al je vragen beantwoorden en je uitleggen hoe je je stoma verzorgt.

Tip van de specialist: het juiste stomamateriaal 

Seksualiteit en mijn stoma?

Seksualiteit is niet het eerste waar de meeste mensen aan denken wanneer ze net geopereerd zijn. Door de operatie kan de zin in seks ook tijdelijk verdwijnen. Mensen die vlak voor hun operatie geen problemen ervaren op seksueel vlak, moeten zich geen zorgen maken. Leven met een stoma hoeft namelijk geen invloed te hebben op intimiteit of op je seksleven. Indien je problemen ervaart, kan je hier ook altijd over praten met je verpleegkundige. Je verpleegkundige biedt altijd een luisterend oor en kan je, indien nodig, doorverwijzen naar een deskundige. Vergeet niet dat niet alleen jij, maar ook je partner te maken krijgt met een stoma. Hier met elkaar over communiceren na de operatie is daarom zeker aangeraden.

Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren

Tips om te leren leven met een stoma

  1. Ledig regelmatig het stomazakje bij urinestoma- of ileostoma.

  2. Vervang geregeld de stomaplaat zoals het je werd aangeleerd en laat deze nooit langer dan drie dagen zitten.

  3. Verzorg de huid rond de stoma met lauw water. Gebruik geen oliehoudende zepen, deze leggen een filmlaag op de huid waardoor het stomamateriaal niet goed hecht.

  4. Observeer goed de huid rond je stoma: roodheid of irritatie kunnen pijnlijk zijn en ervoor zorgen dat het materiaal niet goed kleeft. Bespreek dit steeds
    met je verpleegkundige.

  5. Volg adviezen rond voeding en vochtinname correct op, bij een ileostoma is inname van extra vocht en zouten noodzakelijk.

  6. Heb je het moeilijk met je stoma? Praat er dan over met je verpleegkundige of met je arts.

  7. Bewaar het stomamateriaal op een koele, droge plaats.

  8. Neem steeds reserve-stomamateriaal mee wanneer je buitenshuis gaat.