Winterse witloofsoep

16 december 2019
4 december 2023

Een heerlijke wintersoep!

Ingredienten voor 4 personen

10 stronken Grondwitloof
4 uien
2 aardappelen
2 eetlepels zacht currypoeder
2l kippen- of groentebouillon
Verse tijm
Peterseliestengels
Verse laurier
2dl halfvolle melk
Een klontje margarine
Peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Pel de uien en snipper ze grof.

  2. 2

    Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.

  3. 3

    Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.

  4. 4

    Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof voor te bereiden.

  5. 5

    Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.

  6. 6

    Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.

  7. 7

    Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.

  8. 8

    Strooi het (zachte) currypoeder in de pot en roer al de groenten om.

  9. 9

    Schenk de kippen- of groentebouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.

  10. 10

    Verwijder het bouquet garni uit de soepketel.

  11. 11

    Mix de soep glad met een staafmixer. Neem er de tijd voor zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.

  12. 12

    Proef de soep en kruid ze naar smaak met een beetje peper en wat zout.

  13. 13

    Schenk de melk in de soep en mix ze nog een laatste keer.

Voedingswaarden

Energie: 800 kJ / 196 kcal
Eiwitten: 13,70g
Vetten: 4,50g
waarvan verzadigd: 2,26g
Koolhydraten: 18.30g
waarvan suiker: 10,40g
Vezels: 11,80g
Natrium: 5,79g