Peterselie-aardappelen met lamskroon en jonge wortelen

16 december 2019
1 december 2023

Ideaal tijdens het weekend of voor een feestmaaltijd!

Ingredienten voor 4 personen

600 g aardappelen
800 g jonge wortelen
4 lente-uien
Bladpeterselie (enkele takjes)
Tijm (enkele takjes)
2 el vloeibare margarine
Peper en zout
2 lamskronen
5 g peterselie
5 g dragon
5 g kervel
1 el graanmosterd
50 g panko
1 el olijfolie
1 ui
400 ml water
Bruine maïzena
Scheutje rode wijn
Rozemarijn (enkele takjes)

Bereiding

  1. 1

    Maak de korst voor het vlees: doe de takjes peterselie, dragon en kervel in de blender. Voeg de graanmosterd en de panko toe en meng goed. Zet het mengsel apart.

  2. 2

    Schil de aardappelen, kook beetgaar in 20 minuten. Giet af en laat afkoelen.

  3. 3

    Schil de wortelen en stoof ze gaar in de vloeibare margarine met een scheutje water en enkele takjes tijm. Maak de lente-uitjes schoon, snij er ringetjes van en voeg ze bij de wortelen, zo’n 5 minuten voordat ze gaar zijn.

  4. 4

    Verwarm de oven voor op 180°C. Snij indien nodig de vliezen van de lamskroontjes en kruid met peper en zout. Bak het vlees rondom aan in de olijfolie. Haal de lamskroontjes uit de pan en schik in een ovenschaal. Bestrijk met de kruidenkorst. Zet de lamskroon 8 minuten in de oven. Zet het vlees dan nog 2 minuten onder de hete grill zodat de korst mooi krokant wordt. Wikkel het kroontje in een vel aluminiumfolie en laat nog zo’n 10 minuten rusten.

  5. 5

    Bereid intussen de saus. Pel de ui en snipper ‘m fijn. Bak de ui even in de pan van het vlees. Blus met de rode wijn en giet er daarna het water en de maïzena erbij. Voeg de rozemarijn en de tijm erbij en laat de saus tot de helft inkoken.

  6. 6

    Snipper de peterselie fijn en bestrooi de aardappeltjes ermee. Schik de lamskroon, samen met de aardappelen en de worteltjes op een bord. Serveer de saus apart.

Voedingswaarden

Energie: 1670 kJ / 396 kcal
Eiwitten: 17g
Vetten: 13,70g
waarvan verzadigd: 3,70g
Koolhydraten: 47.10g
waarvan suiker: 15,50g
Vezels: 9,90g
Natrium: 0,20g