Foto aardappelmuffins Foto aardappelmuffins

Aardappelmuffins met cottage cheese

Bart Verkerken
Diëtist Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
2 januari 2023
23 november 2023

Geen grote honger of lukt het niet om grote porties te eten? Met deze muffins schotel je toch een voedzaam en volwaardig tussendoortje op tafel.  

Ingredienten voor 3 personen

600 g aardappelen
4 lente-uien
1 rode chilipeper
6 eieren
3 el cottage cheese
250 g zelfrijzende bloem
50 g Parmezaanse kaas
peper
zout
1 el zonnebloempitten
1 el sesamzaad

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. 2

    Boter een muffinvorm in of gebruik bakpapier. Knip het bakpapier hiervoor in stukjes van 15 op 15 cm.

  3. 3

    Schil de aardappelen en kook ze gaar.

  4. 4

    Was de lente-uitjes en de chilipeper en snijd in fijne reepjes.

  5. 5

    Pureer de aardappelen. Breek de eieren bij de puree en meng goed. Voeg de cottage cheese, Parmezaanse kaas, lente-uitjes, chilipeper en de bloem toe.

  6. 6

    Meng alles tot een glad deeg en kruid met peper en zout.

  7. 7

    Vul elke muffinvorm voor 3/4 met het beslag en strooi er wat zonnebloempitjes en sesamzaad op.

  8. 8

    Plaats de 6 muffins in de hete oven van 180°C en bak ze gedurende 30 à 35 minuten. Ze zijn perfect als ze een glanzende goudbruine kleur hebben. Check voor de zekerheid met een metalen satéstokje. Het deeg mag niet kleven.

  9. 9

    Laat de 6 muffins afkoelen op een rooster en dien ze lauwwarm op. Je kan ze enkele dagen bewaren in de koelkast.

Voedingswaarden

Energie: 730 kJ / 3052 kcal
Eiwitten: 35,20g
Vetten: 20,60g
waarvan verzadigd: 7,40g
Koolhydraten: 98.20g
waarvan suiker: 3,60g
Vezels: 6,80g
Natrium: 0,21g
Bronnen

Een recept van lekkervanbijons.be, geselecteerd door één van onze diëtisten (incl. berekening voedingswaarde)