Voorgerecht

Zoutarme kippenbouillon

Maak zelf je heerlijke, zoutarme kippenbouilon. Een lekkere basis voor verschillende bereidingen, zoals een Toscaans tomatensoepje.

Ingrediënten
4 personen
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1½ - 2 kg soepkip
  • 1 ui, in stukken
  • 1 prei, in stukken
  • 1 winterwortel, in stukken
  • ½ knolselderij, in stukken
  • ½ theelepel tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 stukjes foelie
  • 8 witte peperkorrels, gemalen
  • 1 wijnglas witte wijn
  • extra nodig: zeef, kaasdoek (of theedoek)
Bereiding
  1. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan en bak hierin de kip en de groenten tot alles licht gekleurd is.
  2. Voeg de kruiden en specerijen toe en blus af met de witte wijn.
  3. Schenk 3 liter water in de pan en laat de bouillon 3 tot 4 uur zachtjes trekken, zonder dat hij kookt.
  4. Zeef de bouillon voorzichtig door een bolzeef met daarin een stuk natgemaakte kaasdoek (of een theedoek, maar let op dat hij niet naar wasmiddel ruikt, want dat proef je terug in de bouillon).
  5. Laat de bouillon afkoelen en schep het gestolde vet eraf. Doe de bouillon in kleine bakjes en vries hem in.
  6. Tip: Voor bouillon kun je de goedkoopste delen van de kip gebruiken, zoals kippennekjes en -vleugeltjes.
Bronnen

Een recept van : Nierstichting in samenwerking met Spicewise.nu. Klik hier voor meer info.

Meer recepten op jouw maat:

Heb jij diabetes, een hoge cholesterol, een allergie ... ? Ontdek onze lekkere, aangepaste recepten.
Bekijk alle recepten

Voedingsadvies nodig?