Zeewolf met waterkerspuree en gebakken witloof

18 december 2018
3 december 2023

Ingredienten voor 4 personen

4 zeewolffilets (diepvries)
8 stronken witloof
1 bosje waterkers
2 takjes tijm (vers)
1 kg aardappelen (bloemig)
1 ui
2 dl verse light room (of plantaardig light)
scheutje halfvolle melk
1 eetlepel margarine
1 ei
2 eetlepels bloem
2 dl kippenbouillon vetarm (1/2 blokje oplossen in 2 dl water)
4 el olijfolie
nootmuskaat
peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Laat de zeewolffilets oppervlakkig ontdooien (15 min.). Dep droog en haal door de bloem.

  2. 2

    Schil de aardappelen en snij in stukken.

  3. 3

    Hak de waterkers grof.

  4. 4

    Snijd het witloof in dikke schijven.

  5. 5

    Snipper de ui fijn.

  6. 6

    Rits de blaadjes van de takjes tijm.

  7. 7

    Kook de aardappelen 20 min. in water. Giet af en pureer samen met het ei en de melk. Kruid met nootmuskaat, peper en zout. Roer er de waterkers onder.

  8. 8

    Verhit intussen 2 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de schijven witloof 5 min. aan alle kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Overgiet met 1 dl water en laat nog 5 min. verder garen.

  9. 9

    Breng de bouillon aan de kook in een steelpan, samen met de room, de ui en de tijm. Laat 10 min. sudderen en mix tot een gladde saus. Neem van het vuur en klop er de koude margarine onder. Kruid met peper en zout.

  10. 10

    Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de zeewolffilets ± 5 min. aan elke kant. Kruid met peper en zout.

  11. 11

    Verdeel het witloof over de borden en schik er een zeewolffilet op. Lepel er de saus over en serveer met de waterkerspuree.

Voedingswaarden

Energie: 2111 kJ / 501 kcal
Eiwitten: 28,30g
Vetten: 17,10g
waarvan verzadigd: 4,30g
Koolhydraten: 55.20g
waarvan suiker: 9,60g
Vezels: 8,90g
Natrium: 4,18g
Bronnen