Voorgerecht

Zalmtartaar met waterkers

een.be

Deze zalmtartaar met een fris slaatje is ideaal als voorgerecht. Een lichte maaltijd die je zin doet krijgen in het hoofdgerecht. 

Ingrediënten
4 personen
  • 250g verse zalm (filet of haasje, ontveld)
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • sojasaus (naar smaak)
  • 1/2 eetlepel graanmosterd
  • citroensap van 1 citroen
  • 1 bakje tuinkers
  • 1/2 bussel waterkers
  • 1 appel
  • enkele radijsjes
  • 6 walnoten
  • 1 eetlepel notenolie
  • 2 eetlepels ciderazijn
  • 2 eetlepels magere natuuryoghurt
  • 1 eetlepel zure room
  • 1 koffielepel mierikswortel (kant- en klaar in bokaaltje)
  • 4 sneetjes bruin toastbrood
  • zwarte peper en eventueel zout
Bereiding
  1. Maak de waterkers en tuinkers schoon en laat de sla goed uitlekken.
  2. Versnijd de zalm zeer fijn met een scherp mes in kleine stukjes ( gebruik geen blender of mixer want dan krijg je puree).
  3. Doe de vis in een mengschaal en meng de vis met de fijngesnipperde sjalot, de bieslook, de graanmosterd, 1 eetlepel olijfolie, enkele druppels sojasaus (gebruik geen extra zout) en het citroensap. Meng de ingrediënten, breng op smaak met peper en zet de tartaar opzij.
  4. Voor het sausje meng je de mierikswortel, de zure room, de yoghurt met een beetje citroensap. Breng op smaak met peper en eventueel een snuifje zout.
  5. Snijd de radijsjes en de appel in dunne reepjes.
  6. Hak de walnoten fijn.
  7. Meng de waterkers, de tuinkers, de radijsjes , de appel en de walnoot voorzichtig met de notenolie en de ciderazijn. Kruid met versgemalen peper.
  8. Druk met een dresseerring rondjes uit het toastbrood en toast ze gedurende enkele minuten in de oven 160°.
  9. Plaats op elk bord een toast. Plaats de dresseerring over de toast en schep hierin wat zalmtartaar. Druk even aan met de bolle kant van een lepel. Werk af met wat sla bovenop de tartaar.
  10. Verwijder de ring en druppel een lepeltje mierikswortelsaus rond het gerecht.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Energie: 
1501 kJ
Energie (kcal): 
360 kcal
Eiwitten: 
16,50 g
Vetten: 
23,70 g
waarvan verzadigd: 
4,00 g
Koolhydraten: 
18,70 g
waarvan suiker: 
6,40 g
Vezels: 
2,60 g
Natrium: 
3,07 g
Bronnen

Recept Jeroen Meus – recept aangepast door de diëtisten van het Wit-Gele Kruis
 

Meer recepten op jouw maat:

Heb jij diabetes, een hoge cholesterol, een allergie ... ? Ontdek onze lekkere, aangepaste recepten.
Bekijk alle recepten

Voedingsadvies nodig?