Hoofdgerecht

Wortelstamppot met spekjes

Oudere mensen eten soms te weinig of niet voldoende gevarieerd waardoor de kans reëel is dat ze ondervoed raken. Dit recept is bedoeld voor mensen met ondervoeding of een verhoogd risico op ondervoeding, vastgesteld door de behandelende arts of door een verpleegkundige in overleg met de arts.

Ingrediënten
4 personen
  • 1 kg aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
  • 700 g wortelen, geschraapt en in stukjes gesneden
  • 400 g spek, in kleine stukjes gesneden
  • 2 eieren
  • 200 g roomkaas
  • 200 ml volle melk, opgewarmd
  • Peper en zout
  • Een zakje slamix
  • Vinaigrette
Bereiding
  1. Kook de aardappelen en giet ze af. Doe dat eveneens met de wortelen.
  2. Bak de spekblokjes en houd ze apart.
  3. Meng het ei met de roomkaas.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Pureer de aardappelen met de wortelen en de melk. De puree hoeft niet helemaal fijn gemaakt te worden.
  6. Meng er de helft van de spekjes onder.
  7. Meng ook de helft van het roomkaasmengsel onder de puree.
  8. Kruid met peper en zout.
  9. Schep de puree in een ovenschotel en verdeel er de rest van het roomkaasmengsel over.
  10. Plaats ongeveer een kwartiertje in de oven.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Energie: 
4171 kJ
Energie (kcal): 
995 kcal
Eiwitten: 
28,80 g
Vetten: 
72,40 g
waarvan verzadigd: 
31,33 g
Koolhydraten: 
54,50 g
waarvan suiker: 
17,70 g
Vezels: 
9,10 g
Natrium: 
0,78 g

Meer recepten op jouw maat:

Heb jij diabetes, een hoge cholesterol, een allergie ... ? Ontdek onze lekkere, aangepaste recepten.
Bekijk alle recepten

Voedingsadvies nodig?