Een heerlijke wintersoep!
Ingrediënten
4 personen- 10 stronken Grondwitloof
- 4 uien
- 2 aardappelen
- 2 eetlepels zacht currypoeder
- 2l kippen- of groentebouillon
- Verse tijm
- Peterseliestengels
- Verse laurier
- 2dl halfvolle melk
- Een klontje margarine
- Peper en zout
Bereiding
- Pel de uien en snipper ze grof.
- Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.
- Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.
- Zet het vuur lager en neem even de tijd om het witloof voor te bereiden.
- Hou ongeveer een kwart van het witloof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.
- Snij het verkleurde uiteinde van de stronkjes witloof en snipper de groente grof. Voeg de stukjes witloof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.
- Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.
- Strooi het (zachte) currypoeder in de pot en roer al de groenten om.
- Schenk de kippen- of groentebouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.
- Verwijder het bouquet garni uit de soepketel.
- Mix de soep glad met een staafmixer. Neem er de tijd voor zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.
- Proef de soep en kruid ze naar smaak met een beetje peper en wat zout.
- Schenk de melk in de soep en mix ze nog een laatste keer.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Energie:
800 kJEnergie (kcal):
196 kcalEiwitten:
13,70 gVetten:
4,50 gwaarvan verzadigd:
2,26 gKoolhydraten:
18,30 gwaarvan suiker:
10,40 gVezels:
11,80 gNatrium:
5,79 g