Foto varkenshaasje op bord met salade Foto varkenshaasje op bord met salade

Varkenshaasje in yoghurt met lauwwarme aardappelsalade

19 april 2022
21 november 2023

Ingredienten voor 4 personen

800 g varkenshaasje
250 ml yoghurt
4 teentjes knoflook
1 bosje peterselie
1 citroen (sap)
1 kg krielaardappelen
2 el witte wijnazijn
4 g dragon
20 g bieslook
20 g munt
4 lente-uien
125 ml zure room
1 tl mosterd
2 el zure ajuintjes
100 g gerookte spekblokjes
boter
olijfolie
peper
zout

Bereiding

  1. 1

    Pers de teentjes look bij de yoghurt. Hak de peterselie fjin en roer dit bij de yoghurt samen met het citroensap. Kruid naar smaak met peper en zout.

  2. 2

    Leg er het varkenshaasje in en wentel het vlees goed door de marinade. Dek af met folie en laat minstens 1 uur marineren.

  3. 3

    Stoom of kook intussen de krieltjes in licht gezouten kokend water.

  4. 4

    Bak de spekblokjes krokant in een droge koekenpan. Snijd de verse kruiden (dragon, bieslook en munt) fijn. Snijd de lente-ui in ringen en eventueel de zure ajuintjes klein.

  5. 5

    Verwarm de oven voor op 180°C.

  6. 6

    Haal het vlees uit de marinade en dep droog. Kruid met peper en zout en bak rondom goudbruin in boter. Leg het vlees in een ovenschaal en zet 12 minuten in de oven.

  7. 7

    Giet de aardappelen af en laat iets afkoelen. Snijd de krieltjes in partjes of schijfjes en doe ze in een kom. Giet er een scheut olijfolie over, druppel er witte wijnazijn over en kruid met peper en zout. Meng goed onder elkaar. Schep er de verse kruiden, lente-ui, ajuintjes, zure room, mosterd en spekjes onder.

  8. 8

    Haal het vlees uit de oven, dek af met folie en laat 5 minuten rusten en snijd in plakjes. Serveer met de aardappelsalade en voldoende groenten naar keuze (bijvoorbeeld een gemengde salade).

Voedingswaarden

Energie: 3071 kJ / 735 kcal
Eiwitten: 56,20g
Vetten: 29,90g
waarvan verzadigd: 14g
Koolhydraten: 55.60g
waarvan suiker: 9,20g
Vezels: 6,50g
Natrium: 548g
Bronnen

Een aangepast recept van één van onze diëtisten op basis van een recept van lekkervanbijons.be