Stamppot van groene kool Stamppot van groene kool

Stamppot van groene kool

23 mei 2016
5 december 2023

Ingredienten voor 4 personen

800 g aardappelen
1,2 kg groene kool
scheutje halfvolle melk
100 g gerookte baconreepjes
500 g kabeljauw (of andere magere vis)
1 eetlepel vloeibare margarine
100 cl magere room
1 eetlepel mosterd
Peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Snij de kool in reepjes, hou 2 groene bladen apart.

  2. 2

    Schil de aardappelen en halveer ze.

  3. 3

    Kook de aardappelen samen met de kool gaar in 20 minuten.

  4. 4

    Giet het kookvocht af en stamp de aardappelen en kool fijn met een stamper.

  5. 5

    Als je stamppot niet smeuïg genoeg is, voeg dan een scheutje melk toe.

  6. 6

    Breng op smaak met peper en zout.

  7. 7

    Snij de groene bladen fijn en blancheer ze.

  8. 8

    Bak de baconreepjes even aan in een antikleefpan, zonder vetstof.

  9. 9

    Meng de baconreepjes onder de stoemp.

  10. 10

    Bak de vis in een antikleefpan in een eetlepel margarine.

  11. 11

    Warm de room lichtjes op en meng er de mosterd onder.

  12. 12

    Gebruik een serveerring voor de presentatie: eerst een laagje geblancheerde kool, dan de stamppot.

  13. 13

    Leg de vis bovenop het torentje stamppot. Werk af met een beetje mosterdsaus.

Voedingswaarden

Energie: 1852 kJ / 439 kcal
Eiwitten: 40,30g
Vetten: 9,90g
waarvan verzadigd: 1,95g
Koolhydraten: 44.50g
waarvan suiker: 15,10g
Vezels: 9,20g
Natrium: 0,66g