Ovenschotel met witloof Ovenschotel met witloof

Ovenschotel met witloof, hesp, kaassaus en aardappelen

Bart Verkerken
Diëtist Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
11 april 2023
27 november 2023

Ingredienten voor 4 personen

8 stronken witloof
200 ml room
200 g geraspte kaas
200 g gekookte ham
800 g voorgekookte aardappelschijfjes
50 ml room
peper
zout
nootmuskaat

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven op 200 °C.

  2. 2

    Verwijder de harde onderkant van het witloof. Snijd het witloof in dunne reepjes.

  3. 3

    Zet een hoge, ovenbestendige pan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak het witloof 3- 4 minuten, het hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Kruid met peper en zout.

  4. 4

    Voeg dan de room toe en breng aan de kook. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en roer tot alle kaas gesmolten is. Is de saus wat te dik? Leng dan aan met een scheutje water of melk. Proef de saus en kruid af naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

  5. 5

    Snijd de ham in kleine reepjes en voeg toe aan de saus.

  6. 6

    Verdeel de aardappelschijfjes over de saus met het witloof. Schenk de room over de aardappelschijfjes en verdeel er dan de rest van de kaas over.

  7. 7

    Plaats in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Voedingswaarden

Energie: 2311 kJ / 553 kcal
Eiwitten: 34,20g
Vetten: 24,40g
waarvan verzadigd: 13,21g
Koolhydraten: 45.70g
waarvan suiker: 8g
Vezels: 8,50g
Natrium: 0,63g
Bronnen

Een recept van lekkervanbijons.be, geselecteerd door één van onze diëtisten (incl. berekening voedingswaarde)