Hoofdgerecht

Ovenschotel met rijst en broccoli

Op zoek naar recepten die je mag bereiden bij nierinsufficiëntie? Of recepten met een laag kalium- en fosforgehalte? Probeer dit gerecht zeker uit.

Ingrediënten
4 personen
  • 600 g broccoliroosjes
  • 300 ml vleesbouillon
  • 400 g kalfsgehakt
  • 300 g witte rijst
  • 1 eetlepel vloeibare boter voor bakken en braden
  • 1 grote fijngesneden ui
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 500 ml Alpro Soya Drink zonder toevoeging van suiker of zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels bloem
Bereiding
  1. Kook de broccoliroosjes 2 keer in een grote hoeveelheid water zonder zout. Giet af en laat uitlekken.
  2. Begin met de saus. Smelt de vloeibare boter en fruit hierin de fijngesneden ui met het currypoeder. Giet er de bloem bij en roer tot je een roux krijgt. Voeg de Alpro Soya Drink al roerend toe tot je een gladde saus krijgt. Breng de saus op smaak met zwarte peper.
  3. Spoel de gekookte rijst onder stromend water en verdeel dit mooi over de bodem van een ovenschotel. Giet er de groentebouillon over.
  4. Duw het gehakt tussen je handen tot platte schijfjes en leg dit boven de rijst. Kruid de schotel met zwarte peper.
  5. Leg de broccoliroosjes bovenaan en giet de saus erover.
  6. Plaats de schaal 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Dek eventueel af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
Energie: 
2187 kJ
Energie (kcal): 
525 kcal
Eiwitten: 
34,90 g
Vetten: 
9,60 g
waarvan verzadigd: 
2,54 g
Koolhydraten: 
69,50 g
waarvan suiker: 
4,40 g
Vezels: 
8,10 g
Natrium: 
0,91 g
Bronnen

Kookboek ‘Eten met plezier’, een uitgave van Nierstichting Nederland

Meer recepten op jouw maat:

Heb jij diabetes, een hoge cholesterol, een allergie ... ? Ontdek onze lekkere, aangepaste recepten.
Bekijk alle recepten

Voedingsadvies nodig?