Gezonde burger met zelfgemaakte ketchup

9 januari 2018
29 november 2023

Ingredienten voor 4 personen

1 bol mozzarella
1 rijpe avocado
1 bakje champignons
Enkele blaadjes spinazie
4 tomaten
4 volkoren broodjes
400 g rundergehakt
Peper en zout
1 citroen
2 eetlepels gemalen kaas
1 ajuin
1 sjalot
1 koffielepel honing
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel witte wijnazijn

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. 2

    Kruid het rundergehakt met peper en zout en voeg de gemalen kaas toe. Snij de ajuin fijn en voeg ook toe bij het vlees. Meng goed onder mekaar. Verdeel in 4 gelijke porties en maak er hamburgers van.

  3. 3

    Snij de champignons in plakjes en bak in 1 eetlepel olijfolie.

  4. 4

    Zet een pot water op en breng aan de kook, en zet ook een potje koud water klaar. Maak een kruisje onderaan de tomaten en snij het steeltje eruit. Dompel kort onder in het kokend water en laat daarna schrikken in het koude water. Haal het vel van de tomaten en snij in stukken.

  5. 5

    Hak een sjalotje fijn, en stoof in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe en de honing. Voeg ook de witte wijnazijn toe en laat even stoven. Mix fijn met de handmixer en breng op smaak met peper en zout.

  6. 6

    Haal het vruchtvlees uit de avocado, en plet met een vork. Knijp er wat citroensap over uit, en kruid met peper en zout. Snij de mozzarella in plakjes.

  7. 7

    Doe de resterende olijfolie in een pan en bak de hamburgers.

  8. 8

    Snij de broodjes doormidden en bak nog even krokant in de oven.

  9. 9

    Bouw de hamburgers op: beleg het broodje met de geplette avocado, gebakken champignons, enkele blaadjes spinazie, de hamburger, 2 plakjes mozzarella en smeer tenslotte de zelfgemaakte ketchup op het hoedje van de hamburger.

Voedingswaarden

Energie: 2355 kJ / 565 kcal
Eiwitten: 34,10g
Vetten: 31,60g
waarvan verzadigd: 9g
Koolhydraten: 27.70g
waarvan suiker: 8,50g
Vezels: 8,80g
Natrium: 0,48g
Bronnen

Aangepast recept van Sofie Dumont.