Foto flatbread van aardappel Foto flatbread van aardappel

Flatbread van aardappel

Bart Verkerken
Diëtist Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
13 maart 2023
27 november 2023

Met een overschotje gekookte aardappel maak je heerlijk flatbread, een veelzijdig bijgerecht waar je eindeloos mee kan experimenteren. Beleg met hummus en gegrilde groenten als volwaardige lunch.

Ingredienten voor 4 personen

500 g aardappelen
120 g bloem
extra bloem
1 el bakpoeder
1 tl zout
1 tl nootmuskaat
2 lente-uitjes (gesnipperd)
1 el zonnebloemolie
2 el peterselie (fijngehakt)
2 el bieslook (fijngesnipperd)
2 el knoflookolie

Bereiding

  1. 1

    Gebruik het restje gekookte aardappelen of kook de rauwe aardappelen gaar in gezouten water en giet af. Pureer de gekookte aardappelen.

  2. 2

    Voeg de bloem, bakpoeder, zout, nootmuskaat, olie en lente-ui toe. Meng eerst met een lepel en kneed daarna met de hand. Voeg eventueel extra bloem toe, tot het deeg niet meer kleeft.

  3. 3

    Verdeel in delen, 2 delen per persoon, en rol tot balletjes. Leg elk balletje tussen twee vellen bakpapier en rol er met een deegrol over tot je platte pannenkoekjes krijgt van ongeveer 1 cm dikte.

  4. 4

    Doe een klein beetje olie in een anti-kleefpan. Bak de pannenkoekjes eerst op het bakpapier. Verwijder het bovenste papiertje. Draai om en verwijder ook het andere papiertje, bak goudbruin in ongeveer 2-4 minuten.

  5. 5

    Borstel de pannenkoekjes in met een beetje knoflookolie en strooi er de verse kruiden over.

Voedingswaarden

Energie: 1194 kJ / 284 kcal
Eiwitten: 3,40g
Vetten: 10,40g
waarvan verzadigd: 1,81g
Koolhydraten: 43.10g
waarvan suiker: 2,60g
Vezels: 2,20g
Natrium: 0,35g
Bronnen

Een recept van lekkervanbijons.be, geselecteerd door één van onze diëtisten (incl. berekening voedingswaarde)