Foto aardappelmuffins Foto aardappelmuffins

Aardappelmuffins met cottage cheese

Bart Verkerken
Diëtist Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen
2 januari 2023
23 november 2023

Ingredienten voor 3 personen

600 g aardappelen
4 lente-uien
1 rode chilipeper
6 eieren
3 el cottage cheese
250 g zelfrijzende bloem
50 g Parmezaanse kaas
peper
zout
1 el zonnebloempitten
1 el sesamzaad

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. 2

    Boter een muffinvorm in of gebruik bakpapier. Knip het bakpapier hiervoor in stukjes van 15 op 15 cm.

  3. 3

    Schil de aardappelen en kook ze gaar.

  4. 4

    Was de lente-uitjes en de chilipeper en snijd in fijne reepjes.

  5. 5

    Pureer de aardappelen. Breek de eieren bij de puree en meng goed. Voeg de cottage cheese, Parmezaanse kaas, lente-uitjes, chilipeper en de bloem toe.

  6. 6

    Meng alles tot een glad deeg en kruid met peper en zout.

  7. 7

    Vul elke muffinvorm voor 3/4 met het beslag en strooi er wat zonnebloempitjes en sesamzaad op.

  8. 8

    Plaats de 6 muffins in de hete oven van 180°C en bak ze gedurende 30 à 35 minuten. Ze zijn perfect als ze een glanzende goudbruine kleur hebben. Check voor de zekerheid met een metalen satéstokje. Het deeg mag niet kleven.

  9. 9

    Laat de 6 muffins afkoelen op een rooster en dien ze lauwwarm op. Je kan ze enkele dagen bewaren in de koelkast.

Voedingswaarden

Energie: 730 kJ / 3052 kcal
Eiwitten: 35,20g
Vetten: 20,60g
waarvan verzadigd: 7,40g
Koolhydraten: 98.20g
waarvan suiker: 3,60g
Vezels: 6,80g
Natrium: 0,21g
Bronnen

Een recept van lekkervanbijons.be, geselecteerd door één van onze diëtisten (incl. berekening voedingswaarde)