Thuis

Wat te doen bij wondzorg en wat niet?

Heb je een wonde? Dan is het heel belangrijk om ze goed te verzorgen zodat ze niet geïnfecteerd raakt. In dit artikel geven we je enkele tips.

Schaaf-, steek- en snijwonde

Hoe reinig en ontsmet je een schaaf-, steek- of snijwonde?

Uit onderzoek blijkt dat het goed uitwassen van een schaafwonde meer effect heeft dan ze te ontsmetten. Bij diepe of erg vuile wonden, verminderde weerstand of tekenen van infectie, kan je de wonde het beste wél ontsmetten. Contacteer in dat laatste geval ook een arts. De wonde en de wondomgeving reinig je met stromend water en/of met Flamirins® en met een proper washandje. Reinig de wonde niet met watten. Droog de omgeving van de wonde. Een schaafwonde geneest beter wanneer je ze afdekt. Daardoor is er minder kans op infectie, pijn en littekens en geneest het sneller. Dek af met snelverband of een steriel kompres en kleefpleister, of een steriel kompres met zwachtel. Als er kans is dat het verband in de wonde kleeft, kan je er een vetverband tussen plaatsen.

Welke ontsmettingsmiddelen gebruik je beter niet?

Je gebruikt beter geen ether, eosine, rode mercurochroom, een Biotex- of sodabadje en eau de cologne. Eau de cologne is pijnlijk door de alcohol die erin zit. Bovendien bevat het ook parfum.

Inenting tegen tetanus is noodzakelijk!

De werkingsduur van de volledige tetanusbasisvaccinatie is 15 jaar. Mensen die deze basisvaccinatie niet kregen, zijn na drie vaccinaties ook voor 15 jaar beschermd. Daarna ben je met één enkele revaccinatie weer voor 10 jaar beschermd. Tetanusbacteriën kunnen zich op de meest onverwachte plaatsen ophouden. Bij elke verwonding loop je dan ook een (klein) risico op tetanusbesmetting op.

Arts contacteren

Wanneer ga je naar de huisarts met een schaafwonde?

 • wanneer je de wonde niet goed kan reinigen
 • bij grote schaafwonden
 • als botten, spieren of onderhuidse weefsels zichtbaar zijn
 • wanneer het gezicht, de ogen of de geslachtsdelen gewond zijn
 • bij etter en roodheid rond de wonde
 • wanneer de wonde niet heelt
 • bij een grote snijwonde
 • bij openstaande wondranden
 • bij een steekwonde met een vuil voorwerp
 • als de tetanusstatus niet in orde is
 • wanneer er na enige tijd koorts optreedt

Hoe behandel je een scheurwonde?

Scheurwonden ontstaan meestal door te vallen of door te haperen aan iets (bijvoorbeeld meubilair, bij verwijdering van kleefpleisters …). Probeer in geval van een scheurwonde zo snel mogelijk de huidflap terug te plaatsen, na reinigen en eventueel ontsmetten. Dek de wonde af met siliconenverband en dek verder af met een beschermend verband.

Wat doe je na een hondenbeet?

Raadpleeg bij een bijtwonde steeds je huisarts: het risico op een infectie is immers zeer hoog. Bij grote bijtwonden neem je contact op met de hulpdiensten.

Test je kennis: probeer bij een steekwonde steeds het vreemde voorwerp zo snel mogelijk te verwijderen.

Waar
25% (65 votes)
Niet waar
75% (198 votes)
Totaal aantal stemmen: 263

Test je kennis: brandwonden moet je steeds eerst minimaal 15 minuten koelen.

Waar
94% (217 votes)
Niet waar
6% (14 votes)
Totaal aantal stemmen: 231
Datum laatste aanpassing: 
08/10/2018

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde? Het Wit-Gele Kruis helpt je bij jouw wondverzorging. Heb je een stoma? Ook dan kan je bij ons terecht.

 

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde?

Een correcte inname van je medicatie is belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts.

Kleine en grote hulpmiddelen maken jouw dagelijks leven gemakkelijker en bieden je meer comfort. Ook je mantelzorger en zorgverlener hebben er baat bij. Onze verpleegkundigen helpen je bovendien deze hulpmiddelen zelfstandig te gebruiken. Ontdek het aanbod.