Wondzorg bij een patiënt door een verpleegkundige Wondzorg bij een patiënt door een verpleegkundige

Wat te doen bij wondzorg en wat niet?

28 februari 2018
6 december 2023

Heb je een wonde? Dan is het heel belangrijk om ze goed te verzorgen zodat ze niet geïnfecteerd raakt. In dit artikel geven we je enkele tips.

Schaaf-, steek- en snijwonde

Hoe reinig en ontsmet je een schaaf-, steek- of snijwonde?

Uit onderzoek blijkt dat het goed uitwassen van een schaafwonde meer effect heeft dan ze te ontsmetten. Bij diepe of erg vuile wonden, verminderde weerstand of tekenen van infectie, kan je de wonde het beste wél ontsmetten. Contacteer in dat laatste geval ook een arts. De wonde en de wondomgeving reinig je met stromend water en/of met Flamirins® en met een proper washandje. Reinig de wonde niet met watten. Droog de omgeving van de wonde. Een schaafwonde geneest beter wanneer je ze afdekt. Daardoor is er minder kans op infectie, pijn en littekens en geneest het sneller. Dek af met snelverband of een steriel kompres en kleefpleister, of een steriel kompres met zwachtel. Als er kans is dat het verband in de wonde kleeft, kan je er een vetverband tussen plaatsen.

Welke ontsmettingsmiddelen gebruik je beter niet?

Je gebruikt beter geen ether, eosine, rode mercurochroom, een Biotex- of sodabadje en eau de cologne. Eau de cologne is pijnlijk door de alcohol die erin zit. Bovendien bevat het ook parfum.

Inenting tegen tetanus is noodzakelijk!

De werkingsduur van de volledige tetanusbasisvaccinatie is 15 jaar. Mensen die deze basisvaccinatie niet kregen, zijn na drie vaccinaties ook voor 15 jaar beschermd. Daarna ben je met één enkele revaccinatie weer voor 10 jaar beschermd. Tetanusbacteriën kunnen zich op de meest onverwachte plaatsen ophouden. Bij elke verwonding loop je dan ook een (klein) risico op tetanusbesmetting op.

Arts contacteren

Wanneer ga je naar de huisarts met een schaaf- steek of snijwonde?

  • wanneer je de wonde niet goed kan reinigen
  • bij grote wonden
  • als botten, spieren of onderhuidse weefsels zichtbaar zijn
  • wanneer het gezicht, de ogen of de geslachtsdelen gewond zijn
  • bij etter en roodheid rond de wonde
  • wanneer de wonde niet heelt
  • bij openstaande wondranden
  • bij een steekwonde met een vuil voorwerp
  • als de tetanusstatus niet in orde is
  • wanneer er na enige tijd koorts optreedt

Hoe behandel je een scheurwonde?

Scheurwonden ontstaan meestal door te vallen of door te haperen aan iets (bijvoorbeeld meubilair, bij verwijdering van kleefpleisters …). Probeer in geval van een scheurwonde zo snel mogelijk de huidflap terug te plaatsen, na reinigen en eventueel ontsmetten. Dek de wonde af met siliconenverband en dek verder af met een beschermend verband.

Wat doe je na een hondenbeet?

Raadpleeg bij een bijtwonde steeds je huisarts: het risico op een infectie is immers zeer hoog. Bij grote bijtwonden neem je contact op met de hulpdiensten.