Lekker

Wat is migraine?

Hoe ontstaat migraine?

Migraine is een vaak voorkomende vorm van hoofdpijn, die we ook wel ‘primaire hoofdpijn’ noemen: hoofdpijn die niet het gevolg is van bloedingen, tumoren of infecties. Naast migraine vallen ook spanningshoofdpijn en de minder vaak voorkomende clusterhoofdpijn onder dit type hoofdpijn.

Migraine ontstaat door een soort kortsluiting in de hersenstam. Prikkels zoals slaaptekort, menstruatie, blootstelling aan fel licht en luide muziek, weersverandering, vasten, te laat of niet eten, een te lage bloedsuikerspiegel, snelle en grote wijzigingen van de luchtdruk of bepaalde medicatie kunnen zo’n kortsluiting uitlokken. Welke prikkels een migraineaanval veroorzaken, verschilt van persoon tot persoon. Deze prikkels kunnen in de loop van de jaren ook veranderen. Soms gaat het om een combinatie van prikkels, maar vaak is er geen duidelijke aanleiding.

Kenmerken en symptomen van een migraineaanval

  • Matig tot hevig kloppende pijn aan één kant of beide kanten van het hoofd
  • Misselijkheid
  • De pijn verergert bij het bewegen
  • Last van lawaai en licht
  • Tijdelijk slecht zicht
  • Een aanval duurt gewoonlijk vier uur tot drie dagen.

Er bestaan medicijnen om een aanval te voorkomen of te behandelen.

Erfelijkheid

Migraine heeft een genetische achtergrond. Heeft een van beide ouders last van migraine, dan hebben de kinderen een verhoogd risico.

Voeding

Lees hier meer over het verband tussen voeding en migraine en welke voedingsmiddelen migraine kunnen veroorzaken.

Meer over het thema: 
MedicatiePreventieZelfzorg
Datum laatste aanpassing: 
28/03/2018

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk hoe het Wit-Gele Kruis in jouw provincie je kan helpen.

Een correcte inname van je medicatie is belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts.