Gezond & wel

Wat mag je niet doen of gebruiken bij doorligwonden?

Een aantal dingen kan je beter vermijden als je last hebt van een doorligwonde. Hier enkele tips voor patiënten en mantelzorgers.

Eosine

Eosine kleurt de huid rood. Daardoor wordt de observatie van de niet-wegdrukbare roodheid zeer moeilijk. Hierdoor kan niet tijdig worden gereageerd en zal het letsel frequenter evolueren naar een tweedegraads doorligwonde.

Lokale warmte

Door warmte aan te brengen, stijgt de temperatuur ter hoogte van het bedreigde weefsel. Dat heeft een verhoogde zuurstofbehoefte van het weefsel tot gevolg en doet het risico op doorligwonden toenemen.

Massage

Masseren is geen effectieve methode om doorligwonden te voorkomen. Het masseren van drukpunten is mogelijk zelfs schadelijk.

Watermatras

De druk op watermatrassen is lager dan op klassieke matrassen, maar door de immobilisatie die de watermatras in de hand werkt, wordt de duur van de druk verhoogd. Een watermatras bemoeilijkt een correcte en comfortabele positionering in zijligging.

Schapenvacht

Het heeft geen drukverminderende werking. Samengeklitte haartjes en plooien vormen plaatsen van verhoogde druk. Bovendien verhit een schapenvacht het weefsel.

Verbandmateriaal en verbandfolies

Het heft de druk niet op en het kan enkel letsels door wrijving helpen voorkomen. Kies altijd voor een doorzichtige folie zodat de huid geïnspecteerd kan worden.

Gelkussens, waterkussens, ringkussens

Op een waterkussen kan je niet rechtop zitten, waardoor je onderuit of schuin zakt. Gelkussens en ringkussens hebben geen drukreducerend effect.

Extra lagen op de matras

De werking van een antidecubitusmatras of –kussen vermindert als er te veel lagen bovenop liggen. Beperk dus het aantal lagen (lakens, onderlakens ...) op de matras.

Je loopt een verhoogd risico op doorligwonden als je ...

  • In het verleden al eens een doorligwonde hebt gehad.
  • Bedlegerig of (rol)stoelgebonden bent.
  • Niet voldoende in staat bent om te bewegen.
  • Onderuitzakt in een stoel of in bed.
  • Ongevoelig bent voor pijnprikkels bijvoorbeeld door narcose, ziekte of medicijngebruik.
  • Overmatig transpireert: een vochtige huid zorgt voor een verhoogd risico op irritatie.
  • Incontinent bent: urine en stoelgang zijn irriterend voor de huid en een geïrriteerde huid geeft gemakkelijk aanleiding tot doorligwonden.
  • Geen eetlust hebt of te weinig eet: de huid en het onderliggende weefsel krijgen dan niet voldoende voedingsbestanddelen.
  • Een droge huid hebt: de huid moet soepel en elastisch blijven om aan druk- en schuifkrachten te kunnen weerstaan. Een te droge huid zorgt ervoor dat je sneller letsels krijgt.
Datum laatste aanpassing: 
05/01/2022

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Wondverzorging

Kamp je met een eenvoudige of eerder complexe wonde? We helpen je met jouw wondverzorging. Ook voor het aanbrengen van steunkousen kan je bij ons terecht.

Voordelen en tegemoetkomingen in de thuiszorg

Wil je weten hoeveel een verpleegkundige zorg je zal kosten en of je beroep kan doen op een tegemoetkoming of een voordeel m.b.t. zorg? In dit overzicht vind je voordelen en tegemoetkomingen i.v.m. met chronische zorg, hulpmiddelen, mantelzorg, materialen, vervoer, voeding, ...

Hulpmiddelen

Kleine en grote hulpmiddelen maken jouw dagelijks leven gemakkelijker en bieden je meer comfort. Ook je mantelzorger en zorgverlener hebben er baat bij. Onze verpleegkundigen helpen je bovendien deze hulpmiddelen zelfstandig te gebruiken.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be