Ontsmetten van de handen bij wondzorg Ontsmetten van de handen bij wondzorg

Wat doet een referentieverpleegkundige wondzorg?

28 februari 2018
6 december 2023
Tip van de expert

Annemie Coene en Barbara Vergauwe werken allebei bij het Wit-Gele Kruis als referentieverpleegkundige wondzorg. We willen graag weten wat ze zo boeiend vinden aan wondzorg en trokken op interview.

Wat houdt jullie taak als referentieverpleegkundige allemaal in?

Annemie: “Ons takenpakket als referentieverpleegkundige is vrij gevarieerd en uitgebreid binnen het domein wondzorg. We volgen specifieke wonden op na contact met de behandelende huisarts. Ook collega's contacteren ons wanneer ze vragen hebben over een wondzorg. We begeleiden nieuwe collega’s en geven opleidingen aan verpleegkundigen. Zelf volgen we ook opleidingen om bij te blijven met de nieuwste evoluties binnen wondzorg. Samen met de arts bespreken we de oorzaak van de wonde en stellen we een nieuwe behandeling voor waar nodig. We zorgen voor preventie en opvolging van heel wat verschillende wonden zoals doorligwonden, diabetische, oncologische en postoperatieve wonden, brandwonden, enz ... We zijn ook gespecialiseerd in negatieve druktherapie, dat is een specifieke behandelmethode die voor een snellere genezing zorgt. Samen met ziekenhuizen en partners in de thuisverpleegkunde, werken we aan een project hierrond. Het is de bedoeling dat patiënten sneller ontslagen kunnen worden uit het ziekenhuis en dat hun wondzorg thuis terugbetaald wordt door de mutualiteit. 

Wat vinden jullie zo interessant aan wondzorg?

Annemie: “Het boeiendste aan dit domein is om wonden te kunnen opvolgen en zien evolueren naar een geheelde wonde. Dit geeft ons altijd voldoening, zeker als je de tevredenheid op de patiënt zijn gezicht kan zien. Ook samenwerking en overleg met artsen of organisaties actief binnen dit domein maakt de job voor ons heel interessant.”

Barbara: “Ik volgde de opleiding tot referentieverpleegkundige bij opstart bij het Wit-Gele Kruis, maar kreeg intern ook veel ondersteuning van alle collega's die gespecialiseerd zijn in dit domein. We vormen een hecht team, ook al werken we verspreid over de provincie.”

Annemie: “Ondersteuning geven aan mijn collega’s verpleegkundigen maar ook aan de nieuwe collega’s referentieverpleegkundigen maken het werk zeer boeiend. Hen zien groeien in wondzorg en uiteindelijk soms zelf referentieverpleegkundigen zien worden: daarvoor doen we het!”

Waarom is een goede wondzorg zo belangrijk voor de patiënt?

Annemie: “Een goede evolutie van de wonde is zowel op fysiek als op psychisch vlak belangrijk voor de patiënt. De patiënt zal minder pijn hebben, zijn/haar psychische situatie en voedingspatroon zullen verbeteren. Tot slot zal de patiënt vlugger zelfstandig worden. Zo ontstaat er een mooie vertrouwensrelatie met de verpleegkundige en onze organisatie.”

Wat kan je zelf doen als patiënt?

Annemie: “Eerst en vooral moeten de patiënt en de verpleegkundige op dezelfde golflengte zitten door goed naar elkaar te luisteren en informatie uit te wisselen. Indien nodig kan ook de huisarts gecontacteerd worden voor meer info. Op die manier kan de verpleegkundige op een professionele manier de wonde verzorgen met het juiste verbandmateriaal, in gepaste omstandigheden. Hier is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat huisdieren op afstand worden gehouden omwille van hygiëne en veiligheid.”

Hebben jullie nog een persoonlijke tip?

Annemie: ”Een wonde goed reinigen en spoelen is de basis van een goede wondverzorging.”