Thuis

Wat doet een referentieverpleegkundige wondzorg?

Annemie Coene en Barbara Vergauwe werken allebei bij het Wit-Gele Kruis als referentieverpleegkundige wondzorg. We willen graag weten wat ze zo boeiend vinden aan wondzorg en trokken op interview.

Wat houdt jullie taak als referentieverpleegkundige allemaal in?

Annemie: “Ons takenpakket als referentieverpleegkundige is vrij gevarieerd en uitgebreid binnen het domein wondzorg. We volgen specifieke wonden op na contact met de behandelende huisarts van de patiënt. Daarnaast controleren we alle nieuwe voorschriften van patiënten en gaan bijvoorbeeld na of al de gegevens juist in het patiëntendossier staan. Ook begeleiden we nieuwe collega’s en geven opleidingen aan verpleegkundigen. Zelf volgen we ook opleidingen om bij te blijven met de nieuwste evoluties binnen wondzorg. Samen met de arts bespreken we de oorzaak van de wonde en stellen we een nieuwe behandeling voor waar nodig. We begeleiden ook nieuwe stomapatiënten. En verder is er de opvolging en preventie van decubituswonden (doorligwonden). We starten de therapie op bij de patiënt thuis en steeds in overleg met de huisarts, wondzorgkliniek
of specialist.”

Wat vinden jullie zo interessant aan wondzorg?

Annemie: “Het boeiendste aan dit domein is om wonden tekunnen opvolgen en zien evolueren naar een geheelde wonde. Dit geeft ons altijd voldoening, zeker als je de tevredenheid op de patiënt zijn gezicht kan zien. Ook de samenwerking en overleg met artsen of organisaties actief binnen dit domein maakt de job voor ons heel interessant.”

Barbara: “Ik volgde de opleiding tot referentieverpleegkundige bij opstart bij het Wit-Gele Kruis, maar kreeg intern ook veel ondersteuning van onze verpleegexpert Wondzorg, alsook van mijn collega’s referentieverpleegkundigen. We vormen een hecht team, ook al werken we verspreid over de provincie.”

Annemie: “Ondersteuning geven aan mijn collega’s verpleegkundigen maar ook aan de nieuwe collega’s referentieverpleegkundigen maken het werk zeer boeiend. Hen zien groeien in wondzorg en uiteindelijk soms zelf referentieverpleegkundigen zien worden: daarvoor doen we het!”

Waarom is een goede wondzorg zo belangrijk voor de patiënt?

Annemie: “Een goede evolutie van de wonde is zowel op fysiek als op psychisch vlak belangrijk voor de patiënt. De patiënt zal minder pijn hebben, zijn/haar psychische situatie en voedingspatroon zullen verbeteren. Tot slot zal de patiënt vlugger zelfstandig worden. Zo ontstaat er een mooie vertrouwensrelatie met de verpleegkundige en onze organisatie.”

Wat kan je zelf doen als patiënt?

Annemie: “Eerst en vooral moeten de patiënt en de verpleegkundige op dezelfde golflengte staan door goed naar elkaar te luisteren en informatie uit te wisselen. Indien nodig kan ook de huisarts gecontacteerd worden voor meer info. Op die manier kan de verpleegkundige op een professionele manier de wonde verzorgen met het juiste verbandmateriaal, in gepaste omstandigheden. Hier is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat huisdieren op afstand worden gehouden omwille van hygiëne en veiligheid.”

Hebben jullie nog een persoonlijke tip?

Annemie: ”Een wonde goed reinigen en spoelen is de basis van een goede wondverzorging.”

Datum laatste aanpassing: 
03/08/2018

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde? Het Wit-Gele Kruis helpt je bij jouw wondverzorging. Heb je een stoma? Ook dan kan je bij ons terecht.

 

Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde?