Gezond

Voorkom geheugenproblemen door te trainen

Bij een falend geheugen denken we snel aan dementie, maar de problematiek is veel breder. Wat zijn geheugenproblemen en hoe kan je ze voorkomen? Prof. Christophe Lafosse van het Revalidatieziekenhuis RevArte geeft uitleg.

Wat zijn geheugenproblemen?

Prof. Lafosse: "Geheugenproblemen hebben veel invloed op je leven, maar buitenstaanders zien niet altijd dat er iets met je scheelt. Als je een lichamelijke kwaal hebt, begrijpt de omgeving onmiddellijk wat er aan de hand is. Geheugenproblemen zijn minder bekend en minder zichtbaar en dat maakt het lastig voor de patiënt. Om de cognitieve functies goed te laten werken in onze hersenen, hebben die veel zuurstof en energie nodig. En daarvoor zijn bewegen en een gezond levenspatroon van groot belang."

Hoe kan je het geheugen trainen?

Prof. Lafosse: "Aandacht en aandachtstraining spelen een belangrijke rol als je niet goed informatie kan opnemen. Het niet kunnen oproepen van informatie is het meest voorkomende probleem en heeft te maken met hoe informatie geordend is. Als het brein dat niet meer uit zichzelf kan, leren wij technieken aan. In sommige gevallen kunnen we de mechanismen voor het opslaan van informatie in het brein nog wat stimuleren door de juiste medicatie. Maar als het mechanisme beschadigd is word je volledig afhankelijk van hulpmiddelen, je omgeving en de mantelzorger.

Denk aan:

  • geheugensteuntjes en hulpmiddelen (vb. een notitieblokje)
  • medicatie
  • omgevingsaanpassingen
  • informeren

Tip voor de mantelzorger: informeer je over de werking van het geheugen."

 

Hoe kan je geheugenproblemen bij jezelf ontdekken?

Prof. Lafosse: “Mensen kunnen minder goed tegen drukte en verwerken minder prikkels. Voorbodes zijn vaak moeilijkheden om veel informatie te verwerken en schommelingen op emotioneel vlak. Je kan ook meer moeite hebben om ruimtelijke dingen te doen, zoals wasgoed netjes opvouwen of de weg vinden.”

Datum laatste aanpassing: 
20/01/2021

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Dementie

Onze thuisverpleegkundigen begeleiden de patiënt en zijn omgeving doorheen het ziekteproces. Hierbij gaat veel aandacht naar de impact van de ziekte op de patiënt en zijn familie.