Lekker

Voedingsadvies bij slokdarmvernauwing

Voor slokdarmstenose, een vernauwing aan de slokdarm, zijn de voedingsadviezen eerder beperkt. Bij een obstructie van de slokdarm is de doorgang van voedsel ernstig verstoord. Afhankelijk van de situatie, gelden verschillende adviezen.  

Volledige obstructie (je kan niet meer eten)
 

 • Sondevoeding is aanbevolen.
 • Wanneer de tumor verkleind of verwijderd is, of wanneer na plaatsing van een stent de doorgang vergroot is, kan je stapsgewijs terug overschakelen van sondevoeding naar vloeibare, gepureerde en uiteindelijk gewone voeding.

Gedeeltelijke obstructie (je kan nog wel voeding nemen, maar dit gaat moeilijk, bv. slikken)
 

 • Je neemt beter eerder een aangepaste consistentie van de voeding. Dit gaat dan om vloeibare voeding (pap, yoghurt, dranken, gemixte voeding, pudding, fruitmoes … of zachtere voeding zoals brood zonder korsten, puree …).
 • De fase van consistentie is afhankelijk van de mate van obstructie (mate waarin je slokdarm vernauwd is).
 • Voldoende en regelmatig drinken is aanbevolen.

Deze patiënten hebben, door verminderde inname, vaak een risico op ondervoeding (omdat ze onvoldoende kunnen eten). Vaak wordt de voeding dan ook nog verrijkt met extra energie en eiwitten. Mogelijks wordt er op advies ook gebruik gemaakt van extra supplementen (bijvoeding, energierijke pudding, energie- of eiwitrijke poeders ...).

Er wordt steeds nauwkeurig nagegaan (in samenwerking met een logopediste) wat de mogelijkheden van de patiënt zijn, alvorens er automatisch wordt overgeschakeld naar gemalen, gepureerde of volledig vloeibare voeding. Kauwen heeft immers een gunstige invloed op de speekselproductie en op smaak.

 

Advies bij slikproblemen

 1. Met room kan je gerechten verzachten. Met een eetlepel room of olie voor elke maaltijd kan voeding makkelijker door je slokdarm.

 2. Dranken kan je inbinden met een smaakloos bindmiddel wanneer je je makkelijk verslikt (niet op basis van zetmeel, dat wordt reeds in de mond afgebroken door speekselamylase).

 3. Maak gebruik van aangepast bestek (bv. een kleine lepel met lange steel) waarmee je de voeding achteraan in je mond kan leggen.

 4. Voeding met een dikvloeibare consistentie (pap, pudding en puree) geeft bij ernstige slikproblemen, pijnlijk slikken of een verhoogde kans op verslikken, de minste problemen.

 5. Pap en pudding kan je afwisselen met een broodmix (brood met zacht beleg, gemixt met wat bouillon, water of melk).

 6. Je kan gebruik maken van kant- en klare gemixte voeding, specifieke dieetproducten.

 7. Vis of roerei zijn goede alternatieven voor gemalen vlees.

 8. Maak de mondholte voldoende proper door het te spoelen met water na het eten (liever niet tijdens het eten).

 9. Schakel energierijke dranken in: vruchtensappen, frisdranken, water met grenadine ...

 10. Gebruik bijvoeding, die is meestal verrijkt met energie- en eiwit. Je vindt het in de vorm van drinkvoedingen (flesjes astronautenvoeding) of pudding.

Datum laatste aanpassing: 
27/10/2017

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk hoe het Wit-Gele Kruis in jouw provincie je kan helpen.

Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om patiënten met kanker te verzorgen en te begeleiden. Ook met je vragen en bezorgdheden kun je bij ons terecht. Zo moet je minder vaak naar het ziekenhuis, wat je comfort aanzienlijk verhoogt.