Aan tafel

Voeding en chemotherapie: geen behandeling, wel een hulp

Chemotherapie kan heel wat nevenwerkingen veroorzaken en dus ongemakken en klachten geven. Voeding maakt geen deel uit van de behandeling tegen kanker. Toch kan wat je eet een positieve invloed hebben op je immuniteit en je welzijn.

Nevenwerkingen

Het nadeel van chemotherapie is dus dat het ook gezonde cellen aantast, zoals bloed-, haarwortel en slijmvliescellen. Chemotherapie kan zo heel wat nevenwerkingen veroorzaken. De cytostatica (medicatie) zijn giftige stoffen waarop het lichaam kan reageren. De bijwerkingen zijn vaak van tijdelijke aard en kunnen heel erg verschillen van persoon tot persoon. Ze zijn afhankelijk van het type medicatie, de toegediende hoeveelheid, de duur van de behandeling en je algemene weerstand. De aanwezigheid of ernst van de bijwerkingen heeft niets te maken met het effect van de behandeling.

Positieve invloed

Het aspect voeding krijgt tijdens de oncologische behandeling vaak nog te weinig aandacht. Voeding maakt immers geen deel uit van de behandeling tegen kanker, dus wordt ervan uitgegaan dat het geen rechtstreekse bijdrage levert tot genezing. Voeding kan echter wel een ondersteunende therapie vormen, want een goede voedingstoestand zou een positieve invloed hebben op je immuniteit  of weerstand en je welbevinden (bijvoorbeeld dankzij het sociale aspect).

Bekijk hier onze voedingstips bij enkele vaak voorkomende bijwerkingen >>

Meer over het thema: 
KankerVoeding
Datum laatste aanpassing: 
05/01/2021

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Verzorging bij kanker

Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om patiënten met kanker te verzorgen en te begeleiden. Ook met je vragen en bezorgdheden kun je bij ons terecht. Zo moet je minder vaak naar het ziekenhuis, wat je comfort aanzienlijk verhoogt.

Voedingsadvies

Bekijk hoe het Wit-Gele Kruis in jouw provincie je kan helpen met voedingsadvies.

Voordelen en tegemoetkomingen in de thuiszorg

Wil je weten hoeveel een verpleegkundige zorg je zal kosten en of je beroep kan doen op een tegemoetkoming of een voordeel m.b.t. zorg? In dit overzicht vind je voordelen en tegemoetkomingen i.v.m. met chronische zorg, hulpmiddelen, mantelzorg, materialen, vervoer, voeding, ...

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be