Kruiden Kruiden

Verse of gedroogde planten en kruiden om je maaltijden op smaak te brengen

Nele Bangels
Diëtiste Wit-Gele Kruis Limburg
22 augustus 2022
6 december 2023
Tip van de expert

Sommige kruidenbereidingen en smaakmakers zoals ketchup, mayonaise, marinades en dressings bevatten ook veel zout. Gebruik er niet te veel van en kijk zeker de ingrediëntenlijst na. Gebruik in de keuken verse of gedroogde aromatische planten en kruiden, om de maaltijden op smaak te brengen.

 

Deze smaakmakers kan je combineren in een lekker gerecht:

Soepen
Bieslook, kervel, marjolein, peterselie, ui, peper, kerrie, basilicum, laurier, look, oregano, saffraan, salie, tijm ...

Gekookte aardappelen
Ui of laurierblad meekoken en eventueel afwerken met verse, fijngehakte peterselie of bieslook

Rijst
Kerrie, ui, peterselie of saffraan

Deegwaren
Basilicum, oregano, look, paprika, tijm of salie

Vlees
Ui, wortel, laurier, mierikswortel, salie, marjolein, rozemarijn, tijm, muskaatnoot, kerrie, paprika, peper, look of kruidnagel

Gevogelte
Marjolein, dragon, cayennepeper, paprika, peper, kerrie, rozemarijn, peterselie of look

Vis
Saffraan, venkel, laurier, dille, citroenmelisse, peterselie, dragon, tijm, citroen, peper, selder, ui, wortel of kervel

Sauzen

  • Tomatensaus: peper, look, oregano, basilicum, tijm, ui, wortel, selder, laurier
  • Provençaalse saus: lavas, tijm, salie, rozemarijn
  • Oosterse saus: gember, kerrie, cayennepeper
  • Bechamelsaus: peper, muskaatnoot, peterselie

Gestoofde groeten
Ui, tijm, salie, marjolein, basilicum, bonenkruid, peterselie, rozemarijn, muskaatnoot, kruidnagel, look of peper

Salades
Bernagie, peper, bieslook, dille, citroenmelisse, peterselie, ui, kervel of look