Sommige kruidenbereidingen en smaakmakers zoals ketchup, mayonaise, marinades en dressings bevatten ook veel zout. Gebruik er niet te veel van en kijk zeker de ingrediëntenlijst na. Gebruik in de keuken verse of gedroogde aromatische planten en kruiden, om de maaltijden op smaak te brengen.
Deze smaakmakers kan je combineren in een lekker gerecht:
Soepen | Bieslook, kervel, marjolein, peterselie, ui, peper, kerrie, basilicum, laurier, look, oregano, saffraan, salie, tijm ... |
Gekookte aardappelen | Ui of laurierblad meekoken en eventueel afwerken met verse, fijngehakte peterselie of bieslook |
Rijst | Kerrie, ui, peterselie of saffraan |
Deegwaren | Basilicum, oregano, look, paprika, tijm of salie |
Vlees | Ui, wortel, laurier, mierikswortel, salie, marjolein, rozemarijn, tijm, muskaatnoot, kerrie, paprika, peper, look of kruidnagel |
Gevogelte | Marjolein, dragon, cayennepeper, paprika, peper, kerrie, rozemarijn, peterselie of look |
Vis | Saffraan, venkel, laurier, dille, citroenmelisse, peterselie, dragon, tijm, citroen, peper, selder, ui, wortel of kervel |
Sauzen |
|
Gestoofde groeten | Ui, tijm, salie, marjolein, basilicum, bonenkruid, peterselie, rozemarijn, muskaatnoot, kruidnagel, look of peper |
Salades | Bernagie, peper, bieslook, dille, citroenmelisse, peterselie, ui, kervel of look |