Thuis

Veilig omgaan met medicatie

Geneesmiddelen helpen je gezondheid te verbeteren. Een juiste inname ervan is belangrijk om fouten of nevenwerkingen te voorkomen, vooral wanneer je meerdere geneesmiddelen neemt. Onze thuisverpleegkundigen kunnen je helpen met het beheren en met het juist innemen van je medicatie.

Medicatieschema

Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van je medicatie. Dat doe je best met een medicatieschema. Je huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige kan je hierbij helpen. Controleer regelmatig of de informatie op je medicatieschema nog juist en volledig is. Laat je huisarts het medicatieschema regelmatig nakijken en aanpassingen aanbrengen indien nodig. Neem je medicatieschema altijd mee naar het ziekenhuis of op consultatie bij de arts. Het is belangrijk om je arts te informeren over alle geneesmiddelen die je neemt, ook diegene die je zonder voorschrift bij de apotheker haalt. Ze kunnen immers invloed hebben op het geneesmiddel dat je arts voorschrijft.

Medicatiebox

Voor een goed medicatiebeheer is het belangrijk om voldoende voorraad in huis te nemen, maar ook niet te veel. Bewaar je medicatie buiten het bereik van kinderen op een droge, donkere plaats. Dus best niet in de badkamer. Bewaar je geneesmiddelen samen met de bijsluiter in hun verpakking en verzamel ze in één doos. Medicatie die je niet meer gebruikt of die vervallen is, verwijder je best meteen. Je kan ze binnenbrengen bij de apotheker.

Een medicatiebox is een handig hulpmiddel om je geneesmiddelen juist en zelfstandig in te nemen. De medicatiebox heeft voor elke dag van de week een apart doosje. Elk doosje is per innamemoment onderverdeeld in vakjes (ochtend, middag, avond, nacht). Zo kan je je geneesmiddelen in één keer voor de hele week klaarzetten. Een doosje is ook gemakkelijk om mee te nemen als je buitenshuis gaat. Bovendien merk je snel wanneer je vergeten bent medicatie in te nemen.

Hulp nodig?

Je thuisverpleegkundige kan je helpen indien je moeilijkheden ondervindt bij het beheer van je medicatie. Hij of zij kan je advies geven en begeleiden. Indien nodig kan hij of zij op voorschrift van de arts je geneesmiddelen wekelijks klaarzetten.
Meer informatie over hoe het Wit-Gele Kruis jou kan helpen, vind je hier.

Meer over het thema: 
Langer thuis wonenMedicatie
Datum laatste aanpassing: 
16/02/2021

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Medicatie voorbereiden en toedienen

Een correcte inname van je medicatie is belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be