Thuis

Van het ziekenhuis naar huis: wat nu?

Last minute nog naar de apotheek hollen, de poetsdienst regelen en verpleegkundige zorgen aan huis aanvragen. Na een ziekenhuisverblijf zijn er vaak verschillende dingen die je moet regelen om naar huis te kunnen gaan. Wij helpen je op weg met een aantal praktische tips.

Medicatie

 • Heb je thuis medicatie nodig? Zorg ervoor dat je in het ziekenhuis de nodige voorschriften en een duidelijk medicatieschema mee naar huis krijgt.
 • Bespreek met je familie of vrienden wie je indien nodig kan helpen om na het ontslag uit het ziekenhuis eventueel voor jou naar de apotheek te gaan.
 • Er bestaan verschillende hulpmiddelen voor medicatie. Bijvoorbeeld via een pillendoos, waarmee je medicatie per dag klaar leggen.
 • Word je op vrijdagnamiddag of in het weekend uit het ziekenhuis ontslagen? Bekijk of je voldoende medicatie hebt meegekregen. Zo hoef je niet meteen in het weekend naar de apotheek te gaan.
 • Heb je thuis zuurstof nodig? Vraag in het ziekenhuis de nodige contactgegevens (apotheek, leverancier zuurstof …).

Huisarts en andere zorgverleners

 • Vaak moeten er bepaalde gezondheidsaspecten na je ontslag uit het ziekenhuis goed worden opgevolgd (vb. je bloeddruk). Bespreek dit met je huisarts.
 • Moet je kinesitherapie inschakelen? Vraag hiervoor een voorschrift in het ziekenhuis.
 • Krijg je vervolgafspraken in het ziekenhuis? Bekijk of dit past in je planning.
 • Indien verschillende zorgverleners aan huis komen, kan het goed zijn om onderlinge afspraken te maken. Wie doet wat? En wie komt wanneer?

Comfortabel thuis

 • Heb je (tijdelijk) hulp nodig in het huishouden met wassen, strijken, poetsen, eten maken …? Dan kan je beroep doen op de diensten voor gezinszorg.
 • Kan je moeilijk zelf koken thuis? Dan is een maaltijdlevering aan huis voor jou misschien een goede oplossing.
 • Denk ook aan hulpmiddelen voor een goede en comfortabele verzorging thuis: rollator, looprek, ziekenhuisbed, speciale matras tegen doorligwonden, hulpstukken voor inhalatietherapie, wc-stoel, wc-verhoger, incontinentiemateriaal …
 • Ben je bang dat er thuis geen hulp is wanneer je het nodig hebt? Bijvoorbeeld wanneer je ’s nachts valt bij een toiletbezoek? Dan kan je beroep doen op een zorgcentrale (bijvoorbeeld Gerust). Via een personenalarm ben je met één druk op de knop verbonden met een zorgcentrale. Een medewerker van de zorgcentrale helpt je verder of organiseert de meest gepaste interventie.
Patiënt en verpleegkundige bekijken samen het elektronisch verpleegdossier

Thuisverpleging

 • Heb je thuisverpleging nodig? Dan kan je o.a. terecht bij het Wit-Gele Kruis. Verwittig hen van zodra je weet wanneer je het ziekenhuis mag verlaten. Zo kan je zorg meteen ingepland worden. 
 • Vraag in het ziekenhuis welke belangrijke info je moet doorgeven aan de thuisverpleegkundigen.
Meer over het thema: 
Thuis herstellenMedicatieZelfzorg
Datum laatste aanpassing: 
24/01/2022

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Zorgcentrale

De zorgcentrale van Gerust kan je op verschillende manieren helpen om veilig en comfortabel thuis te blijven wonen. Op deze zorgcentrale kan je een (mobiel) personenalarm aansluiten en verschillende slimme uitbreidingen.

Medicatie voorbereiden en toedienen

Een correcte inname van je medicatie is belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts.

gezinszorg

Een verzorgende van de dienst gezinszorg helpt je met je persoonlijke verzorging, begeleidt je tijdens activiteiten en verplaatsingen en doet licht huishoudelijke taken.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be