Thuis

Valpreventie dankzij kleine ingrepen en samenwerking

Wist je dat bijna 40% van de thuiswonende 65-plussers minstens een keer per jaar valt? Dat heeft soms ernstige gevolgen. Denk maar aan fysieke letsels zoals huidwonden en fracturen of psychosociale gevolgen zoals isolement. Inzetten op valpreventie kan de oplossing bieden. Soms kunnen kleine ingrepen al zorgen voor een grote impact.

Patiënt Rita getuigt met referentiespecialist locomotorische en neurologische zorg Anja over het pad dat ze samen hebben afgelegd.

Rita heeft een moeilijke tijd achter de rug. Haar man is overleden en zelf is ze niet meer goed te been. Ze is onder meer geopereerd aan haar voet, enkel en heup en dat in combinatie met een beroerte enkele jaren terug, zorgt ervoor dat ze moeilijk te been is. “Ik val geregeld wel eens”, zegt Rita. “En dat zorgt ervoor dat ik echt met een angst zit om te vallen. Omdat ik zo’n goede
vertrouwensband heb met verpleegkundige Anja durfde ik hierover een gesprek aan te gaan.” Dit durven bespreken, is een eerste stap in valpreventie.

Kleine ingrepen

Rita, haar huisarts en Anja zijn samen op zoek gegaan naar de redenen van het vallen. Er kwamen 3 belangrijke risicofactoren naar boven: valangst, verminderde mobiliteit in combinatie met spierkracht en evenwichtsstoornissen en onveilig schoeisel. Dankzij kleine ingrepen kan Rita haar angst geleidelijk aan overwinnen. “We kozen er bijvoorbeeld voor om de badkamerdeur altijd open te laten staan”, zegt Anja. “Zo kan Rita gemakkelijk manoeuvreren met haar looprek als ze in de badkamer moet zijn en worden potentieel gevaarlijke situaties vermeden.” Daarnaast werd er ook gekeken naar het schoeisel van Rita. “Ik had meestal pantoffels aan”, zegt Rita. “Maar daar was ik vrij onstabiel in. Dus dankzij Anja en de huisarts heb ik nu orthopedische sandalen.”

 

Isolement

Dankzij diverse samenwerkingen, worden er ook meer oplossingen aangereikt. “Zo hebben we samen beslist om een kinesist in te schakelen”, zegt Anja. “Hij helpt Rita bijvoorbeeld bij het gebruik van een rollator, iets wat haar autonomie kan vergroten. Momenteel gebruikt ze enkel haar looprek en een kruk, maar de kinesist kan helpen om haar mobiliteit, spierkracht en evenwicht te verbeteren. Door het gebruik van een rollator durft ze op termijn misschien ook weer haar huis te verlaten.”

Want vergis je niet. Verminderde mobiliteit kan ook leiden tot isolatie. “Ik kom voorlopig niet vaak meer buiten”, zegt Rita. “Enkel nog op mijn terras, uit schrik om te vallen. Omdat mijn man overleden is, zie ik op die manier ook niet meer veel mensen, dus ik ben blij dat we hierop oefenen. Dit helpt me uit mijn isolement.”

 

Hoe kan je een val voorkomen?

  1. Beweeg voldoende.

  2. Ga op zoek naar schoeisel dat de voet omsluit.

  3. Gebruik aangepaste hulpmiddelen.

  4. Bekijk samen met je verpleegkundige wat er aangepast kan worden in de woning, zoals bv. handgrepen voor het toilet, douche of bad.

  5. Spreek er ook over met je huisarts. Hij zoekt mee naar oplossingen, zoals bijvoorbeeld het herbekijken van je medicatie.

Datum laatste aanpassing: 
22/04/2022

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Hulpmiddelen voor een betere mobiliteit

Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Door ouderdom, ziekte of handicap kunnen verplaatsingen binnen- en buitenshuis moeilijker zijn. Mobiliteitshulpmiddelen bieden een oplossing.

Hulpmiddelen

Kleine en grote hulpmiddelen maken jouw dagelijks leven gemakkelijker en bieden je meer comfort. Ook je mantelzorger en zorgverlener hebben er baat bij. Onze verpleegkundigen helpen je bovendien deze hulpmiddelen zelfstandig te gebruiken.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be