Rode pepers Rode pepers

Tips om meer groenten te eten

19 maart 2018
6 december 2023
Tip van de expert

We weten ongetwijfeld wel dat groenten boordevol voedingsvezels, vitaminen en mineralen zitten en dus goed zijn voor ons. Toch lukt het ons vaak niet om er regelmatig voldoende van te eten. Voor groenten geldt een aanbeveling van minimaal 300 gram per dag. Dat komt overeen met ongeveer een half gevuld bord (± 200 g) groenten bij de warme maaltijd en zo’n 100 gram bij de broodmaaltijd of tussendoor. Enkele tips om voldoende groenten te voorzien in een gezond eetpatroon.

 

Eet de hele dag door groenten

Eet niet alleen groenten bij de warme maaltijd, maar ook bij het ontbijt, lunch of tussendoor. Als ontbijt kan bijvoorbeeld een groenteomelet of bonen in tomatensaus. Bij de lunch kan je een rauwkostsalade of een kommetje soep eten. Ook tussendoor kan je de dagelijkse groenteportie aanvullen met soep, rauwe snackgroentjes zoals kerstomaatjes, komkommer, paprika, radijsjes, enzoverder. Hummus en guacamole kunnen dienen als dipsaus.

Combineer groenten

Er is niet één groentesoort die het meest gezond is. Ze zijn allemaal gezond en daarom is variatie de boodschap. Probeer steeds zoveel mogelijk groenten met verschillende kleuren te combineren. Meer kleur op je bord geeft een goede mix van vitaminen en mineralen.

Diepvriesgroenten

Kies zoveel mogelijk voor verse, onbewerkte groenten. Bij tijdsgebrek zijn diepvriesgroenten of voorgesneden groenten een ideale oplossing. Diepvriesgroenten worden meteen na de oogst ingevroren, waardoor ze hun voedingswaarde behouden. Diepvriesgroenten zijn dus minstens even gezond. Groenten uit blik of bokaal zijn best ok, maar bevatten vaak iets meer zout.

    Groenten

    Groenten als broodbeleg

    Groenten zijn ook ideaal als broodbeleg. Doe bijvoorbeeld wat sla, een schijfje tomaat of komkommer tussen je boterham. Ook groentespreads kan je eenvoudig zelf maken. Kant- en klaar kan je deze ook kopen, maar deze bevatten tamelijk veel zout. Kijk daarom zeker altijd de verpakking na. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte guacamole, hummus, paprikaspread,..

    Verwerk groenten in saus

    Een handige tip voor degenen die niet zo graag groenten lusten: verwerk of verstop ze in een saus. Zo kan je bijvoorbeeld de groenten in een tomatensaus heel fijn snijden of malen of kan je een saus maken op basis van gaargekookte groenten: broccolisaus, paprikasaus, tomatensaus, bloemkoolsaus, eventueel wat aangelengd met bouillon (of magere room).

    Kies seizoensgroenten

    Probeer zoveel mogelijk lokaal gekweekte seizoensgroenten te eten. Ze zijn niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper.

    Behoud de vitaminen 

    Wil je zoveel mogelijk vitaminen in je groenten behouden? Laat groenten dan nooit in water liggen voor je ze bereidt. Zo raak je al een flink deel van de vitaminen kwijt. Je spoelt je groenten best even kort onder stromend water. Kook je groenten ook niet langer dan nodig is en gebruik een kleine hoeveelheid water.

    Lees ook: