Make-up aanbrengen Make-up aanbrengen

Stralen ondanks kanker

29 augustus 2019
6 december 2023
Tip van de expert

Kankerbehandelingen zijn niet alleen fysiek en mentaal erg zwaar, maar hebben ook invloed op het uiterlijk van de patiënt. Chemo zorgt vaak voor haaruitval en verandert de huid, die bleek, broos en kwetsbaarder wordt. Een huidbehandeling, ontspannende make-upsessie of trendy mutsje: ze zorgen voor een duwtje in de rug.

Make-up

Er goed uitzien helpt om je goed te voelen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je lichaam het hard te verduren krijgt en de chemobehandeling voor onaangename nevenwerkingen zorgt. Daarom bieden veel ziekenhuizen de workshop ‘Look good, feel better’ aan. In kleine groepjes vertellen schoonheidsspecialistes over de basisprincipes van een goede huidverzorging en make-up, om zo de nevenwerkingen van de behandeling enigszins op te vangen. Patiënten krijgen advies over de keuze van een haarprothese en technieken voor het knopen van haarbanden en sjaals. Bovenal zijn deze workshops een moment van ontspanning. Ze zijn vooral gericht op vrouwen, enkele grotere ziekenhuizen bieden de workshops ook aan voor mannen en kinderen.

Ook buiten de ziekenhuiscontext zijn er schoonheidsspecialistes die zich toeleggen op het verzorgen van oncologische patiënten. Sinds enkele jaren bestaat er voor schoonheidsspecialistes een opleiding tot Beauty Professional Oncologie. De opleiding is ontwikkeld om beter te kunnen inspelen op de leefwereld en noden van mensen met kanker. De specialisten krijgen een ruime bagage mee en weten hoe ze moeten omgaan met allergische reacties, een kwetsbare huid en speciale noden. Je vindt een erkende Beauty Professional in je buurt via www.myprofessional.be.

Sommige ziekenfondsen hebben een aanbod schoonheidszorgen voor oncologische patiënten en doen daarvoor een beroep op geschoolde professionals. Vraag meer informatie bij je ziekenfonds.

100% veilige make-up
Een kwetsbare huid vraagt om veilige make-up. Caroline Rigo lanceerde in 2016 Cent Pur Cent, een Belgische make-uplijn die voor 100% bestaat uit natuurlijke en pure mineralen. Om vrouwen met kanker te tonen dat ze zich ook tijdens hun behandeling kunnen maquilleren, startte Cent Pur
Cent met workshops. "De reacties zijn positief. We zijn erg blij dat we ervoor zorgen dat deze
vrouwen kunnen stralen zonder zich zorgen te moeten maken over bijwerkingen."

De producten zijn te koop in de apotheek. Info: www.centpurcent.com

Haar

Haaruitval is een erg zichtbaar gevolg van chemotherapie. Het is voor veel patiënten het meest ingrijpende onderdeel van de behandeling. Hoewel kaalheid geen taboe mag zijn, kiezen veel chemopatiënten – om verschillende redenen – voor een hoofdbedekking. 

Pruik

Je kan bijvoorbeeld overwegen om een pruik aan te schaffen. Pruiken bestaan in verschillende soorten, maten, lengtes en kleuren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pruiken van echt (mensen)haar en synthetische pruiken. Pruiken van echt mensenhaar zijn het duurst, gaan het minst lang mee en vragen meer onderhoud (wassen, kammen en stylen). Een pruik van mensenhaar is bovendien zwaarder en warmer. Een synthetische pruik vraagt weinig onderhoud en styling en gaat doorgaans langer mee. De kostprijs wordt bepaald door merk en maakwijze en ligt tussen de 200 en 500 euro. Bij maatwerk wordt de prijs bepaald na bestek. 

Tips: eis altijd heldere informatie en een duidelijke gebruiksaanwijzing, en laat je haarwerk altijd aanpassen naar je kapsel. Ziekenfonds en hospitaalverzekering zorgen voor een gedeeltelijke of volledige tussenkomst.

Sjaaltje, tulband, mutsje of hoofddoek

Liever geen pruik? De laatste jaren is het aanbod aan sjaaltjes, tulbanden, mutsjes of hoofddoeken enorm gegroeid. Ze zijn er in alle mogelijke vormen, materialen en kleuren. Stap hiervoor naar speciaalzaken. In gewone winkels vind je ook mutsjes, maar die zijn gemaakt van veel te warme materialen om binnen urenlang op te houden. Ze zitten ook niet diep genoeg in de nek, terwijl je net je nek goed wilt bedekken. Heel wat online shops bieden mutsjes of sjaaltjes aan. Op www.komoptegenkanker.be vind je een overzicht van pruiken, mutsjes en sjaaltjeswinkels en online shops.

Zachte sjaaltjes voor sterke vrouwen

Rosette la Vedette is een Belgische webshop voor trendy hoofdbedekking bij haaruitval door chemotherapie. Rosette la Vedette kiest voor hoofddoekjes in luchtige stoffen en belangrijk: zonder schurende stiksels. Zaakvoerster Wendy Rosseel, die in 2008 zelf de diagnose borstkanker kreeg: “Ik maak geen collectie om je kaalheid te verbergen, maar een die je helpt om je trots terug te vinden
en die je over je schaamte heen helpt. Ik verkoop een klein beetje stof, maar eigenlijk heel veel feelgood. Ik kan vrouwen niet beter maken, maar ik kan ze wel ‘empoweren’.”

Info: www.rosettelavedette.com