Foto stoelgangtest Foto stoelgangtest

Stel je stoelgangtest niet uit

Sanne Lambert
Redacteur Gezond Thuis
22 mei 2023
6 december 2023
Tip van de expert

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker nodigt alle mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar tweejaarlijks uit om de gratis stoelgangtest te doen. Het Wit-Gele Kruis helpt graag mee aan de bekendmaking ervan.

Foto Kristof Muylaert
Wie is ...

Kristof Muylaert

  • expert oncologie en palliatieve zorg
  • werkt bij Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant

Praktisch

De stoelgangtest gaat na of er te veel bloed aanwezig is in een staal van je stoelgang. Dat staal neem je thuis zelf af met een afnameset die je ontvangt. Nadien stuur je het samen met je deelnameformulier op naar het labo. Jij en je huisarts krijgen het resultaat van de test binnen de 14 dagen nadat je het staal opstuurde.

Goede redenen

In een vroeg stadium van dikkedarmkanker heb je meestal geen klachten. Zonder opsporing wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. “Je kan niemand verplichten om de stoelgangtest te doen”, zegt Kristof. “Maar je kan wel goede argumenten aanbrengen om mensen te overtuigen. Onze zorgverleners spelen daarin een belangrijke rol. Want hoe vroeger je kanker van de dikke darm opspoort, hoe groter de kans op genezing. Ze zijn opgeleid om het doel van de test te kaderen en heel praktisch uit te leggen hoe het moet. Zo dragen we als zorgorganisatie ons steentje bij aan de screening van dikkedarmkanker.”

Taboe doorbreken

Rond stoelgang bestaat nog heel wat schaamte. “Het is nochtans nuttig om er open over te praten”, vertelt Kristof. “Als je zo vroeg mogelijk over een ongemak zoals constipatie of incontinentie durft te praten, vermijd je vaak dat het probleem erger wordt. Onze verpleeg- en zorgkundigen vragen daarom actief bij onze patiënten hoe het met hun stoelgang gaat. Op basis van eigen observaties en wat de patiënten vertellen, ondernemen ze eventueel actie en overleggen ze met de huisarts of een probleem verdere opvolging vraagt.”

Hoe vroeger je dikkedarmkanker opspoort, hoe groter je overlevingskansen

Meer weten?

Lees dan zeker ook het interview met Dr. Luc Colemont (maag- en darmspecialist en medeoprichter van vzw Stop Darmkanker) over darmkanker.