Foto: dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be
Tip van de expert

Stel je stoelgangtest niet uit

Het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker nodigt alle mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar tweejaarlijks uit om de gratis stoelgangtest te doen. Het Wit-Gele Kruis helpt graag mee aan de bekendmaking ervan.

Praktisch

De stoelgangtest gaat na of er te veel bloed aanwezig is in een staal van je stoelgang. Dat staal neem je thuis zelf af met een afnameset die je ontvangt. Nadien stuur je het samen met je deelnameformulier op naar het labo. Jij en je huisarts krijgen het resultaat van de test binnen de 14 dagen nadat je het staal opstuurde.

Goede redenen

In een vroeg stadium van dikkedarmkanker heb je meestal geen klachten. Zonder opsporing wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. “Je kan niemand verplichten om de stoelgangtest te doen”, zegt Kristof. “Maar je kan wel goede argumenten aanbrengen om mensen te overtuigen. Onze zorgverleners spelen daarin een belangrijke rol. Want hoe vroeger je kanker van de dikke darm opspoort, hoe groter de kans op genezing. Ze zijn opgeleid om het doel van de test te kaderen en heel praktisch uit te leggen hoe het moet. Zo dragen we als zorgorganisatie ons steentje bij aan de screening van dikkedarmkanker.”

Taboe doorbreken

Rond stoelgang bestaat nog heel wat schaamte. “Het is nochtans nuttig om er open over te praten”, vertelt Kristof. “Als je zo vroeg mogelijk over een ongemak zoals constipatie of incontinentie durft te praten, vermijd je vaak dat het probleem erger wordt. Onze verpleeg- en zorgkundigen vragen daarom actief bij onze patiënten hoe het met hun stoelgang gaat. Op basis van eigen observaties en wat de patiënten vertellen, ondernemen ze eventueel actie en overleggen ze met de huisarts of een probleem verdere opvolging vraagt.”

Meer weten?

Lees dan zeker ook het interview met Dr. Luc Colemont (maag- en darmspecialist en medeoprichter van vzw Stop Darmkanker) over darmkanker.

Bronnen:

www.dikkedarmkanker bevolkingsonderzoek.be

Auteur
Sanne Lambert
Redacteur Gezond Thuis
Meer over het thema: 
Blaas, maag en darmenKanker
Datum laatste aanpassing: 
22/05/2023

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Verzorging bij kanker

Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om patiënten met kanker te verzorgen en te begeleiden. Ook met je vragen en bezorgdheden kun je bij ons terecht. Zo moet je minder vaak naar het ziekenhuis, wat je comfort aanzienlijk verhoogt.

(In)continentie en darmproblemen

Ongecontroleerd urine- of stoelgangverlies is vervelend. Wij zoeken samen met jou naar een geschikt hulpmiddel zoals bv. een verband of broekje. Hierbij hechten we veel belang aan je comfort.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be