Thuisverpleging nierdialyse Thuisverpleging nierdialyse

"Sinds ik thuis nierdialyse krijg, ben ik weer helemaal opgefleurd”

18 december 2020
6 december 2023

Nestor Merckx is 73 en woont alleen aan de kust. Vroeger moest hij regelmatig naar het ziekenhuis voor nierdialyse, maar nu krijgt hij al drie jaar peritoneale dialyse bij hem thuis. Verpleegkundige Sandra Degrande is één van zijn vaste verpleegkundigen.

Een aantal jaar geleden werd Nestor met spoed opgenomen in het ziekenhuis omwille van nierproblemen. “Ik voelde me toen echt niet goed en het heeft niet veel gescheeld … Ze hebben toen mijn leven gered. Ik kreeg eerst nierdialyse in het ziekenhuis, maar dat ging niet goed. Ik voelde me echt niet goed. De arts kwam daarna met een alternatief voorstel: thuisdialyse via een machine. Het is sinds 2017 dat het Wit-Gele Kruis langskomt en dat ik thuis dialyse krijg. Ik ben heel blij dat dit thuis kan. Ik zou het anders niet kunnen volhouden. Vroeger moest ik drie keer per week naar het ziekenhuis en hier telkens ook vervoer voor regelen. De machinale dialyse thuis heeft echt een positieve impact gehad op mijn verdere leven en op mijn levenskwaliteit.”

Sandra: “Door de dialyse thuis is Nestor helemaal opgefleurd. Toen we voor de eerste keer langskwamen, zag hij er eerlijk gezegd niet goed uit. We merkten al na een paar weken dat hij snel vooruitging en helemaal opfleurde. De thuisdialyse is bij Nestor echt een succesverhaal."

Hoeveel keer komen de verpleegkundigen bij je langs?

Het voordeel van de machinale dialyse thuis is dat ik dat ’s nachts krijg, waardoor ik overdag veel tijd win

Nestor: “Ze komen één keer per dag langs, in de namiddag, en ze zijn ongeveer een halfuurtje bezig met de zorg. Ze zetten dan telkens vijf zakken vocht klaar voor de dialysemachine en ze verzorgen de wonde aan mijn katheter. Die moeten ze dagelijks ontsmetten. ’s Avonds koppel ik dan telkens zelf de machine aan als ik ga slapen. De volgende morgen koppel ik die weer af. Elke woensdag zetten ze ook mijn medicatie klaar voor een hele week. Ook bieden ze steeds een luisterend oor wanneer ze merken dat ik met iets zit.”
Sandra: “Normaal krijgt Nestor machinale dialyse, maar nu krijgt hij een tijdje manuele dialyse omdat hij binnenkort geopereerd wordt aan zijn been. We komen tijdelijk drie keer per dag langs in plaats van één keer. In het ziekenhuis moeten ze steriele stalen kunnen afnemen en daarom is het beter om tijdelijk manuele dialyse te geven aan Nestor.”

Moet je sinds je dialyse krijgt op bepaalde dingen letten?

Nestor: “Ik moet vooral letten op mijn voeding. Een goed stoelgangspatroon is belangrijk. Ik moet me ook dagelijks wegen. Mijn gewicht bepaalt welke en hoeveel zakken vocht ik via de dialyse moet krijgen. Ook voldoende bewegen is belangrijk. Daarnaast moet ik regelmatig eens op controle in het ziekenhuis om te kijken of ik een tekort heb aan bepaalde stoffen zoals ijzer. Het voordeel van de machinale dialyse thuis is dat ik dat ’s nachts krijg, waardoor ik overdag veel tijd win. Als het mooi weer is, ga ik eens wandelen of zit ik in mijn tuin. Ik kijk ook graag naar oorlogsfilms en naar het wielrennen en de cyclocross.”

Je woont alleen thuis. Krijg je daarnaast ook nog wat hulp?

Nestor: “Ik heb een poetsvrouw en soms komt mijn familie langs en dan koken ze voor me. Mijn zoon en kleinkinderen wonen wel in Spanje. Ze komen regelmatig naar België, maar door de coronasituatie, lukt dat nu niet …”

Hoe verliep die coronaperiode tot nu toe voor jou?

Nestor: “Ik blijf zoveel mogelijk thuis. Mijn zoon en kleinkinderen kan ik al een hele tijd niet zien. Gelukkig krijg ik dagelijks bezoek van de verpleegkundigen en kan ik altijd met hen een praatje maken. Met Sandra babbel ik bijvoorbeeld veel over het wielrennen. Ook mijn hond houdt me gezelschap. Tijdens mijn consultaties in het ziekenhuis merkte ik geen groot verschil tussen de periode van voor en tijdens corona, behalve dat ik, wanneer ik nu langsga, getest word op COVID-19.”

Hoe verloopt die afstemming tussen het Wit-Gele Kruis en het ziekenhuis?

Sandra: “Aangezien Nestor regelmatig eens op controle moet, hebben we een nauw contact met het ziekenhuis. De samenwerking verloopt erg vlot. Als Nestor naar het ziekenhuis moet, regelen zij meteen ook het vervoer. Er is nu sinds kort ook een nieuwe dialysemachine en binnenkort ga ik met een paar collega’s eens langs in het ziekenhuis om meer uitleg hierover te krijgen.”