Selah Sue; depressie Selah Sue; depressie

Selah Sue openhartig over haar depressie

5 juni 2016
6 december 2023
Het verhaal van...

Selah Sue maakt er geen geheim van dat ze ondanks haar succes geregeld strijdt tegen depressies. In een openhartig gesprek doorbreekt ze het taboe over de problemen met haar mentale gezondheid.

Selah Sue
Wie is ...

Selah Sue

  • Geboren op 3 mei 1989
  • Belgische singer-songwriter
  • Echte naam: Sanne Putseys
  • Winnaar van verscheidene MIA’s (Music Industry Awards)
  • Meter van ‘Te Gek?!’
  • Debuutalbum: Selah Sue

Je bent meter van de Te Gek!?-campagne 'Jongeren en geestelijke gezondheid’. Waarom engageer je je daarvoor?

"Ik voelde mij geroepen om zoiets te doen, vooral omdat ik wou laten zien dat een periode van mentale ziekte niet per se uitzichtloos hoeft te zijn. Daar ben ik wel een bewijs van als je mijn carrière bekijkt. Toch  voel ik me soms nog slecht. Ik voel mij vaak verschrikkelijk onzeker en vraag me dan af wat ik doe met mijn leven. Ik wou vooral het taboe doorbreken en duidelijk maken dat personen zoals ik – met wie het ogenschijnlijk goed gaat – het ook vaak heel moeilijk hebben."

Je praat vaak over de depressies die je jeugd hebben geteisterd. Kan je dat gevoel omschrijven?

"Het is een heel specifieke manier van zijn. Ik herken het uit de duizend. Ik ben er trouwens net opnieuw van aan het herstellen. Ik wou al voor de derde keer stoppen met mijn medicatie en was alweer na zes maanden een hoopje ellende. Onlangs kreeg ik nog een zware angstaanval op het podium. Ik vergelijk het met een donkere wolk die er altijd is. Alles is moeilijk, alles gaat trager, alle slechte dingen worden uitvergroot. Je bent niet meer in staat te relativeren. Wanneer je depressief bent, lukt het niet meer om de dingen te plaatsen. Je kan dan nog zoveel sporten en trachten goede raad op te volgen, je geraakt er niet meer uit. Bij mij helpt dan enkel medicatie in combinatie met gesprekstherapie."

Je bent heel open over je gebruik van antidepressiva. Is starten met medicatie voor jou een keerpunt geweest?

"Ja, voor mij is dat echt een wondermiddel. Het bracht voor mij het zorgeloze van mijn kindertijd terug na een heel moeilijke puberteit. Ik had het gevoel eindelijk weer aanwezig te kunnen zijn: daarvoor overheerste die depressie alles. De eerste keer dat ik erover sprak – tijdens mijn optreden in ‘Reyers laat’ – heeft heel wat teweeggebracht: het is tot hiertoe de periode met de meeste voldoening in mijn leven geweest. Meer dan een hit scoren of voor een volle zaal spelen."

Ondanks het feit dat het nu beter met je gaat, heb je nog steeds last van mindere periodes?

"Ja, dat komt doordat ik een lagere dosis aan medicatie nam. Ik wou mijn dosis afbouwen, omdat ik graag aan kinderen wil beginnen. Met de medicatie ben ik honderd procent wie ik moet zijn, met al mijn onzekerheden en al mijn hoogtes en laagtes. De angsten en onzekerheden blijven, maar ze trekken me niet meer zo hard naar beneden dat ik niet meer kan functioneren en mijn sociaal leven niet meer kan onderhouden."

Je leidt een publiek leven, waarbij de druk ongetwijfeld groot is.

"Ja, dat is zo. Onlangs voelde ik me zo verschrikkelijk slecht op het podium dat ik erover dacht om alle shows van deze tour te cancelen. Maar er zijn 14 mensen afhankelijk van mij: zij zouden dan allemaal zonder inkomen zitten. Ik kan dat niet maken, daarvoor heb ik te veel verantwoordelijkheidsgevoel."

Ik las een interview waarin je zei dat jouw psychische problemen waarschijnlijk een genetische oorzaak hebben.

"Klopt, mijn beide grootouders zijn of waren psychiatrische patiënten. Ik vind het wel griezelig hoe hard ik de vergelijking voel met mijn oma, die momenteel in een psychiatrische instelling verblijft. Het verschil is wel dat ik in een andere tijd leef. Er bestaat nu veel meer kennis over de problematiek en men gaat er op een heel andere manier mee om dan vroeger. Toen mijn oma als jonge vrouw ziek werd, ging men met haar op bedevaart om haar te genezen. Nu bestaat er een duidelijk ziektebeeld en aangepaste hulp, waardoor ik in staat ben te genezen. Maar als ik zie hoe mijn grootouders ouder werden, baart me dat wel af en toe zorgen."

Selah Sue

Gezien jouw situatie is gezondheid een heel concreet begrip. Wat betekent voor jou ‘gezond zijn’?

"Zowel lichamelijk als mentaal gezond zijn is voor mij heel belangrijk. Ik geloof echt in de spreuk ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ en in de wisselwerking tussen beide."

Je leidt een erg druk leven. Heb je een middel om de balans erin te houden?

"Ik zorg dat ik veel slaap, dat heb ik echt nodig. Regelmatig sporten helpt om me fysiek en mentaal goed te voelen. Op tour ga ik altijd overdag joggen om me sterk te voelen voor het optreden ’s avonds. Ik let ook op gezonde voeding. En misschien nog het moeilijkste en belangrijkste is om aan mezelf te durven toegeven wanneer het genoeg is."