Verpleegkundige Natashja en patiënt Hendrik Verpleegkundige Natashja en patiënt Hendrik

Patiënt, verpleegkundige én mantelzorger aan het woord

23 mei 2018
6 december 2023
Het verhaal van...

“Wat is het voordeel van een foto van je gezicht? Een foto is ontwikkeld”, grapt Erik. De toon is gezet. Natashja komt al vier jaar als verpleegkundige bij zijn vader Hendrik. Er hangt een sfeer van vertrouwen en wederzijdse tevredenheid. Al lachend zegt Erik de waarheid. “Mantelzorg kan je niet alleen. Als je iemand hebt om op terug te vallen, hou je het langer vol.”

Kranten lezen

Erik: “Mantelzorger zijn betekent voor mij: zorgen dat mijn vader in blakende conditie is en niets tekortkomt. Ik doe samen met mijn vrouw de boodschappen, de was, de strijk en we maken zijn eten klaar. En als de poetsvrouw niet komt, maak ik schoon. De krant lezen en discussiëren doen
we elke dag. Dat is goed voor het geheugen. En de discussie 'dat heb ik je toch al eens gezegd' voeren we geregeld. Zeker als we een uur afgesproken hebben.” 

Volhouden

Erik: “Zonder mijn vrouw zou ik het heel moeilijk vinden. Wat als een van ons twee wegvalt? Daar maak ik mij wel zorgen over.”

Natashja: “Ik vraag af en toe naar hun gemoedstoestand. Want als de mantelzorger het niet meer volhoudt, weten we dat het voor de patiënt ook moeilijker wordt.”

In mijn eentje zou ik het moeilijk vinden - Erik

Verpleegkundige Natashja, patiënt Hendrik en mantelzorgers

Zwarte Piet

Hendrik: “Als ik Natashja gezien heb, is mijn dag goed. Ze doet haar werk echt met plezier.”

Erik: “Enkel toen ze zich had verkleed als Zwarte Piet heeft mijn vader niet open gedaan. Niet lang daarvoor hadden ze bij hem ingebroken. Ik druk hem altijd op het hart dat hij geen onbekenden mag binnen laten. Hij heeft dus goed geluisterd.” (lacht)

Hendrik: “Achteraf had ik spijt dat ik Natashja niet had herkend.”

Boodschappen

Natashja: “Als ik iets vaststel, vind ik het goed om het niet alleen met Hendrik, maar ook met Erik te bespreken. Dan kan hij indien nodig een afspraak maken bij de dokter. Hij brengt trouwens veel meer tijd door met zijn vader en ziet soms dus ook andere dingen.”

Twee handen op één buik

Hendrik: “Erik praat heel graag. Hij lijkt helemaal op zijn moeder.”

Erik: “Een mens moet een beetje tegendraads zijn. In dat opzicht lijken we op elkaar. We zijn allebei rechtuit.”

Hendrik: “We hebben altijd een speciale band gehad, al sinds hij kind was. Alleen was ik toen de baas.” (lacht)

Hij kan heel goed grapjes vertellen - Natashja