Duo

Patiënt, verpleegkundige én mantelzorger aan het woord

“Wat is het voordeel van een foto van je gezicht? Een foto is ontwikkeld”, grapt Erik. De toon is gezet. Natashja komt al vier jaar als verpleegkundige bij zijn vader Hendrik. Er hangt een sfeer van vertrouwen en wederzijdse tevredenheid. Al lachend zegt Erik de waarheid. “Mantelzorg kan je niet alleen. Als je iemand hebt om op terug te vallen, hou je het langer vol.”

Kranten lezen

Erik: “Mantelzorger zijn betekent voor mij: zorgen dat mijn vader in blakende conditie is en niets tekortkomt. Ik doe samen met mijn vrouw de boodschappen, de was, de strijk en we maken zijn eten klaar. En als de poetsvrouw niet komt, maak ik schoon. De krant lezen en discussiëren doen
we elke dag. Dat is goed voor het geheugen. En de discussie 'dat heb ik je toch al eens gezegd' voeren we geregeld. Zeker als we een uur afgesproken hebben.” (lacht)

Volhouden

Erik: “Zonder mijn vrouw zou ik het heel moeilijk vinden. Wat als een van ons twee wegvalt? Daar maak ik mij wel zorgen over.”

Natashja: “Ik vraag af en toe naar hun gemoedstoestand. Want als de mantelzorger het niet meer volhoudt, weten we dat het voor de patiënt ook moeilijker wordt.”

Zwarte Piet

Hendrik: “Als ik Natashja gezien heb, is mijn dag goed. Ze doet haar werk echt met plezier.”

Erik: “Enkel toen ze zich had verkleed als Zwarte Piet heeft mijn vader niet open gedaan. Niet lang daarvoor hadden ze bij hem ingebroken. Ik druk hem altijd op het hart dat hij geen onbekenden mag binnen laten. Hij heeft dus goed geluisterd.” (lacht)

Hendrik: “Achteraf had ik spijt dat ik Natashja niet had herkend.”

Boodschappen

Natashja: “Als ik iets vaststel, vind ik het goed om het niet alleen met Hendrik, maar ook met Erik te bespreken. Dan kan hij indien nodig een afspraak maken bij de dokter. Hij brengt trouwens veel meer tijd door met zijn vader en ziet soms dus ook andere dingen.”

Twee handen op één buik

Hendrik: “Erik praat heel graag. Hij lijkt helemaal op zijn moeder.”

Erik: “Een mens moet een beetje tegendraads zijn. In dat opzicht lijken we op elkaar. We zijn allebei rechtuit.”

Hendrik: “We hebben altijd een speciale band gehad, al sinds hij kind was. Alleen was ik toen de baas.” (lacht)

Datum laatste aanpassing: 
23/05/2018

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Een correcte inname van je medicatie is belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts.

Krijg je je huishouden niet meer helemaal rond? Samen zoeken we naar de juiste oplossing.

Een verzorgende van de dienst gezinszorg helpt je met je persoonlijke verzorging, begeleidt je tijdens activiteiten en verplaatsingen en doet licht huishoudelijke taken.