Actua

Orgaandonor worden in enkele kliks

In principe is iedereen in ons land donor na overlijden, maar artsen zullen nooit zomaar een orgaan bij je weghalen als je dood bent. Ze zullen eerst controleren of je je wens om orgaandonor hebt geregistreerd en als dat niet zo is, contact opnemen met je familie. Om te vermijden dat je familie in volle rouw de vraag krijgt of je nu wel of niet je organen wilde afstaan, is het belangrijk om je wens op voorhand te registreren. Vroeger moest je daarvoor naar het stadhuis, maar sinds 1 juli kan je dat ook zelf doen via www.mijngezondheid.be, het nationale gezondheidsportaal voor elke Belg.

Sinds 1 juli kan je voor vier mogelijkheden apart je voorkeur opgeven.

  • Donatie van organen voor transplantatie naar een andere persoon.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik bij een patiënt die ermee geholpen wordt.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik voor de productie van geneesmiddelen of voor innovatieve behandelingen.
  • Donatie van ander menselijk lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten voor gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, bijv. om de oorzaken van een aandoening beter in kaart te brengen of nieuwe behandelingen te vinden.

Je voorkeur registreren kan nog altijd via het gemeentehuis, maar sinds 1 juli komen daar twee mogelijkheden bij: je kan vragen aan je huisarts om je wilsverklaring te registreren of je kan het zelf doen via www.mijngezondheid.be. Om je voorkeuren zelf in te geven, moet je je eerst aanmelden, bijvoorbeeld met je eID of via itsme®.

Meer informatie lees je hier.

Meer over het thema: 
Zorgen voor anderenEthiek
Datum laatste aanpassing: 
10/11/2020

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om patiënten met kanker te verzorgen en te begeleiden. Ook met je vragen en bezorgdheden kun je bij ons terecht. Zo moet je minder vaak naar het ziekenhuis, wat je comfort aanzienlijk verhoogt.

Via mijnWGK kan elke behandelende arts op een beveiligde manier het elektronisch verpleegkundig dossier raadplegen van patiënten die door het Wit-Gele Kruis worden verzorgd. Zo heeft de arts extra, up-to-date informatie ter beschikking om de patiëntsituatie in te schatten en op te volgen.