Thuis

Opgelet voor CO-vergiftiging

In de koude maanden moet je extra waakzaam zijn voor CO-vergiftiging in huis. Omdat je CO niet ziet, proeft of ruikt, wordt het ook de ‘stille moordenaar’ genoemd. De meeste vergiftigingen komen voor tussen oktober en april, wanneer we volop de verwarming gebruiken.

Wat veroorzaakt CO-vergiftiging?

CO of koolstofmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van gas, kolen, stookolie, petroleum, benzine of hout. In een woning vormen verwarmingstoestellen en installaties voor de productie van warm water mogelijke bronnen van CO. De vrijgekomen CO mengt zich dan met de lucht die we inademen, het dringt onze longen binnen en komt zo in ons bloed terecht. Het verstoort daar het transport van de zuurstof op de rode bloedlichaampjes. Een slecht geïnstalleerd of onderhouden verwarmings- of warmwatertoestel in een onvoldoende verluchte ruimte, kan dus voor problemen zorgen.

Ook het weer kan een rol spelen bij CO-intoxicatie. Het risico is het grootst wanneer je bij koud weer alle deuren gesloten houdt en de kieren afdekt. Daarnaast kunnen ook windstil en stabiel weer CO-vergiftiging in de hand werken wanneer de schouwen minder goed trekken. Ten slotte kan zeer winderig weer gevaarlijk zijn wanneer verbrandingsgassen terug in de afvoer worden geblazen. Misschien viel het je al op dat tijdens het weerbericht een gevarendriehoek aangeeft wanneer het weer een bijkomende risicofactor is voor CO-vergiftiging?

Hoe herken je CO-vergiftiging?

De eerste symptomen van een CO-vergiftiging zijn eerder banaal: vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid. Nadien volgen overgeven, duizelingen en bewustzijnsverlies. Dat kan leiden tot een coma of in het ergste geval zelfs tot een overlijden.

Alarmsignalen die je kan herkennen zijn:

 • klachten bij meerdere huisgenoten tegelijk, op bepaalde tijdstippen of op bepaalde plaatsen (bijvoorbeeld bij het nemen van een douche)
 • klachten die verminderen telkens je de woning verlucht of naar buiten gaat
 • gele of oranje vlammen in de gasbrander in plaats van blauwe
 • roet op de muren
 • abnormaal veel vochtigheid of condensatie in huis.

Wat doe je bij (een vermoeden van) CO-vorming in je woning?

 • Zet alle ramen en deuren open.
 • Ga zo snel mogelijk naar buiten en verwittig de hulpdiensten (112).
 • Ga nooit zelf naar binnen om een slachtoffer van CO-vergiftiging te helpen, maar laat dit over aan de brandweer.

Hoe kan je CO-vergiftiging vermijden?

 • Zorg voor voldoende aanvoer van zuurstof door een constante aanvoer van verse lucht in de ruimte waar een (water)verwarmingstoestel staat. Rechtstreekse verluchting via een schouw, een rooster onderaan de deur of via de ramen is noodzakelijk.
 • Reinig de schouw en laat tijdig de toestellen die instaan voor verwarming en voor warm water onderhouden door een monteur. Dit is jaarlijks verplicht voor een centrale verwarmingsinstallatie op stookolie of op vaste brandstof en tweejaarlijks verplicht voor een centrale verwarmingsinstallatie op gas.
 • Gebruik toestellen waarvoor ze dienen. Een 5-liter-gasgeiser mag bijvoorbeeld niet aangesloten worden op een bad of een douche en bijverwarmingstoestellen mogen niet als hoofdverwarming dienen.
 • Laat kachels nooit op de laagste stand branden. Let erop dat de schoorsteenklep open staat.
 • Let op de weersomstandigheden: kijk uit bij windstil of mistig weer.

Extra veilig met een CO-detector

Een CO-detector neemt CO waar voor jou omdat je het zelf niet kan ruiken, zien of voelen. De detector volgt de CO-concentratie in de lucht en geeft een alarmsignaal wanneer de CO-concentratie een bepaalde drempel gedurende een bepaalde tijd overschrijdt. Gerust biedt CO-detectoren aan die verbonden zijn met hun zorgcentrale. Bij een te hoge concentratie koolstofmonoxide gaat er een geluids- en lichtsignaal af en wordt hun zorgcentrale via het personenalarmsysteem verwittigd. De zorgcentrale is 24/7 bemand. Een gespecialiseerde medewerker zorgt voor de juiste opvolging met de hulpdiensten.

Lees hier meer over een CO-detector gekoppeld aan de Gerust zorgcentrale »

Datum laatste aanpassing: 
07/11/2022

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Zorgcentrale

De zorgcentrale van Gerust kan je op verschillende manieren helpen om veilig en comfortabel thuis te blijven wonen. Op deze zorgcentrale kan je een (mobiel) personenalarm aansluiten en verschillende slimme uitbreidingen.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be