Thuis

Mobiel of minder mobiel: buitenlucht doet wonderen

Naarmate je ouder wordt, neemt je mobiliteit af. Wij sommen een aantal hulpmiddelen op die een steun zijn om naar buiten te gaan en je mobiliteit te vergroten.

De rollator

Een rollator is een hulpmiddel bij het stappen. Hij biedt steun, waardoor je minder snel valt. Stel de handgrepen op de juiste hoogte af om een goede bloedcirculatie te bevorderen. De rollator vervangt steeds meer het looprek of loopkader.

De voordelen van een rollator:

 • opvouwbaar
 • twee handgrepen met remmen
 • een boodschappenmandje
 • een zitje waarop je even kan uitrusten 
 • handig om naar buiten te gaan

 

De rolstoel

Wanneer het stappen of lopen héél slecht wordt of niet meer kan, dan kan je overwegen om een rolstoel aan te schaffen. Ofwel wordt de rolstoel geduwd door een begeleider, bevat de rolstoel een elektromotor waarmee hij wordt aangedreven ofwel beweegt de persoon die in de rolstoel zit zichzelf met de handen voort.

Er zijn verschillende soorten rolstoelen:

 • Een niet-elektrische rolstoel kan vaak worden opgevouwen, wat handig is als de gebruiker zich per auto verplaatst.
 • Een sportrol­stoel heeft per sport zijn eigen specifieke eisen (rolstoelbasket, rolstoelhockey, rolstoeltennis, rolstoeldansen …).
 • Een rolstoel met vierwielaandrijving is handig voor als je graag in het bos of op onverharde, modderige paden vertoeft.
 • Met een strandrolstoel kan je tot aan de kustlijn geraken en genieten van de zeelucht.

De scootmobiel

De scootmobiel, mobiliteitsscooter of seniorenscooter, kan meestal vervoerd worden in de achterbak van een auto. Je kan je boodschappen opnieuw zelf doen, zelfstandig een bezoek brengen aan het park of aan vrienden. Het is verstandig om je rijvaardigheid te testen.

Zorg er zeker voor dat je gezien wordt in het verkeer: hang een fluohesje aan je stoel, en hou er rekening mee dat andere weggebruikers jou niet altijd even goed zien. Je hoeft niet over een rijbewijs te beschikken, maar je dient uiteraard de verkeersregels te respecteren.

De wandelstok, krukken, loopkaders en een wandelstokstoeltje

Kleine, maar niet minder belangrijke hulpmiddelen die je mobiliteit buiten kunnen verhogen zijn de wandelstokken, krukken, loopkaders en een wandelstokstoeltje. Door dit stoeltje kan je even op adem komen tijdens het wandelen. 

Rolstoel, mobiliteitshulpmiddel

Tegemoetkoming

Je kan een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming van het RIZIV / ziekenfonds voor een mobiliteitshulpmiddel. Het RIZIV heeft daarvoor een eigen lijst van gesubsidieerde hulpmiddelen.

In bepaalde gevallen komt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) ook tussen in de kosten van hulpmiddelen, herstellingen en onderhoud. Maar dat gebeurt dan steeds nadat je dossier voor een mobiliteitshulpmiddel door het ziekenfonds is goedgekeurd.

Het Wit-Gele Kruis zet voor jou de tegemoetkomingen voor mobiliteitshulpmiddelen op een rijtje.

Bronnen:
 • www.vaph.be
 • webshop.vias.be/nl/product/detail/met-de-rolstoel-in-het-verkeer-ref-961

 

Datum laatste aanpassing: 
11/12/2019

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Door ouderdom, ziekte of handicap kunnen verplaatsingen binnen- en buitenshuis moeilijker zijn. Mobiliteitshulpmiddelen bieden een oplossing.

Onze zorgcentrale kan je op verschillende manieren helpen om veilig en comfortabel thuis te blijven wonen. De zorgcentrale gaat verder dan enkel alarmering via een personenalarmsysteem. We hebben ook oog voor preventie, nazorg en begeleiding.