vrouw met hoofdpijn vrouw met hoofdpijn

Migraine: hoe herkennen en behandelen?

25 mei 2016
6 december 2023
Tip van de expert

8% van de mannen en 25% van de vrouwen in het Westen lijden aan migraine. Migraine kan al rond de puberteit starten, maar komt het meeste voor bij personen tussen 20 en 40 jaar. Hoe kan je migraine herkennen en behandelen?

Hoe herkennen?

Hoofdpijn, misselijkheid en gevoeligheid voor licht zijn gekende symptomen bij migraine. Vaak wordt een migraineaanval ingeleid door een fase die de aanval aankondigt. Typisch hierbij is een onweerstaanbare drang om te geeuwen. Deze fase kan een dag of zelfs langer duren. 

Bij ongeveer 20% van de migrainelijders treedt een neurologisch fenomeen op: een aura. In 90% van de gevallen wordt een aura gekenmerkt door visuele hallucinaties bestaande uit flikkerende vlekken (fortificaties). Spraakstoornissen of gevoelsstoornissen (tintelingen) komen zeldzamer voor. Uitzonderlijk treedt een halfzijdige verlamming op. De aurafase duurt gemiddeld 15 à 20 minuten. 

Oorzaken van migraine

Migraine heeft een sterke genetische component. Bij de zeldzame hemiplege migraine kan zelfs één specifieke genetische fout worden aangetoond. Hormonale veranderingen spelen een overduidelijke rol. Sommige vrouwen krijgen enkel migraine juist voor en tijdens hun menstruatie (catameniale migraine). Stoppen met orale contraceptiva kan migraine uitlokken door een daling van de oestrogenenconcentratie in het bloed. Soms wordt een aanval uitgelokt door bepaalde voedingsbestanddelen (chocolade, porto ...), stress of juist door relaxatie. Slaaptekort maar ook uitslapen kan migraine uitlokken.

Behandeling

De behandeling omvat drie aspecten

  • levensstijl aanpassen
  • acute aanval aanpakken
  • preventieve therapie 

Een acute aanval behandel je best met 1000 mg acetylsalicylzuur of paracetamol. Om de opname ervan te bespoedigen, en om misselijkheid te verlichten, neem je best eerst een antibraakmiddel in. Wanneer de inname van eenvoudige pijnstillers niet volstaat, kan je gebruik maken van ontstekingsremmers type ibuprofen, of van specifieke antimigrainemiddelen (de zogenaamde triptanen). 

Bij patiënten die twee of meer aanvallen per maand hebben, is vaak een preventieve behandeling nodig. Hiervoor worden regelmatig geneesmiddelen gebruikt die ontworpen zijn voor een andere indicatie: bètablokkers (hoge bloeddruk en hartkloppingen), anti-epileptica (epilepsie), tricyclische antidepressiva (depressie). Een preventieve therapie vermindert de intensiteit en de frequentie van de migraineaanvallen, maar ook de hieraan verbonden invaliditeit.
 

Migraine

Migraine wordt gekenmerkt door aanvallen van hoofdpijn. De hoofdpijn heeft een matige tot hevige intensiteit, en vaak een kloppende kwaliteit. Typisch verergert de hoofdpijn bij beweging, zoals met het hoofd schudden of een trap oplopen. Migrainelijders hebben vaak last van misselijkheid of braken of zijn vaak overgevoelig voor licht en geluid, soms ook geuren. Ze zoeken liefst een donkere, rustige plaats op en willen slapen.