rollator rollator

Met deze tips kies je de meest geschikte rollator

18 juli 2018
6 december 2023
Tip van de expert

Zodra je voelt dat stappen moeilijker wordt, kan je een hulpmiddel overwegen. Als een wandelstok niet (meer) voldoende steun biedt, kan een rollator een alternatief zijn. We helpen je graag op weg.

Welke rollator is geschikt?

Binnen

Als je de rollator enkel binnen gebruikt, voor kleinere verplaatsingen, kan je in de plaats van een rollator (met vier degelijke wielen waarmee je je vlot kan voortbewegen) ook kiezen voor:

  • een loopkader (een vast kader met vier voetjes)
  • een looprek (een vast kader met twee voetjes en twee kleine wielen waarmee je beperkt vooruit kan)

De wielen van een rollator voor gebruik binnenshuis zijn echter compact en daardoor niet geschikt voor buiten. Rollators voor binnen moeten passen door de gang, deuren … Hou dus rekening met de beschikbare ruimte in je huis en ga voor een compact model.

Buiten

Een rollator voor buiten, steeds met vier stevigere wielen, kan je ook binnen gebruiken. Ga je veel naar buiten, kies dan voor een rollator met wielen die geschikt zijn voor alle terreinen (stad, bos ...). Buiten ben je gebaat bij een weerbaardere rollator die je eventueel ook kan opplooien.

Lengte en gewicht

Het is belangrijk dat je stabiel kan stappen. Kies dus niet voor een licht model als je wat zwaarder bent. Sowieso is een juiste houding belangrijk als je je rollator gebruikt. Dit om onnodige instabiliteit of rugproblemen te voorkomen. Ook bepaalde aandoeningen kunnen je keuze beïnvloeden. Bijvoorbeeld voor Parkinson-patiënten is een stabieler model aangewezen dat niet te snel rolt. Kan je maar één hand gebruiken, kies dan voor een eenzijdige rem.

Patiënt Germaine: Ik gebruik al vijf jaar een rollator, sinds twee jaar zowel binnen als buiten. Ik ben er absoluut tevreden mee! Ik kan niet meer zonder.

looprek

Verschillende modellen

Er zijn meerdere modellen rollators. Denk bij je keuze goed na waar je wil bewegen.

Standaardmodel

Het standaardmodel is geschikt voor gebruik binnenshuis en waar het vooral vlak is. Je kan dit model opplooien om bijvoorbeeld mee in een wagen te nemen, maar dat is minder praktisch. Omdat deze rollator wat zwaarder is, is hij ook geschikt voor mensen met een hoger gewicht.

Lichtgewichtmodel

Een lichtgewicht is gemaakt uit aluminium of carbon. Hij voelt licht aan, waardoor hij minder geschikt is voor zwaardere mensen. Dit model kan je vlot opplooien en is licht wendbaar (voor op drempels, tijdens wandelingen, op de bus …). Je hebt ook een ruime keuze in kleuren en uitvoeringen.

Accessoires

Een rollator heeft een zitje. Volgens het gekozen model is er ook een mandje of een tas. Je kan de rollator verder uitrusten naar behoefte met een paraplu, extra tas, verlichting, stokhouder …

Hoeveel kost het?

Een standaardrollator heb je voor een 170 euro. Een lichtgewichtrollator kost je minstens 50 euro meer. Voor goed 700 euro heb je een rollator die je tot een duwrolstoel kan omvormen. Als je slechts tijdelijk een rollator nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je er eerst even één wil uitproberen, of je hebt iets gebroken, dan kan je er ook eentje huren. Naast een beperkte huurprijs betaal je ook een waarborg. Er is geen maximumtermijn voor het huren.

Heb ik recht op een terugbetaling?

Als je huisarts de nodige bijlage (bijlage 19-attest) correct invult (een blijvende situatie en een minimumscore van 2 om je binnen en/of buitenshuis te verplaatsen), heb je recht op een terugbetaling.

Een standaardrollator wordt volledig terugbetaald. Voor de lichtgewichtrollator krijg je 170 euro terug. Enkel indien je arts ook heeft voorgeschreven dat je recht hebt op onderarmsteunen, kan
je een hogere terugbetaling krijgen. Je huisarts of ziekenfonds kunnen je hierover de juiste informatie geven. Een gehuurde rollator geeft geen recht op terugbetaling.

Patiënt Tuur: Ik zou mijn rollator niet meer willen missen. Handig is ook dat je hem kan opplooien, zo kan hij mee in de wagen.