Liliane Saint-Pierre, verlies, gezondheid Liliane Saint-Pierre, verlies, gezondheid

Liliane Saint-Pierre over verlies en gezondheid

12 april 2016
6 december 2023
Het verhaal van...

GezondThuis sprak ooit met Liliane Saint-Pierre. Vandaag zijn haar uitspraken nog steeds relevant.

Wie is ...

Liliane Saint-Pierre

  • Geboren op 18 december 1948
  • Vlaamse/Belgische zangeres
  • Eerste hit: We gotta stop
  • 1987: België haalde de 11de plaats op het Eurovisiesongfestival met het nummer Soldiers of Love

Wat zijn de hoogtepunten in je carrière?

"In de periode met Claude François heb ik ontdekt wie ik was en wie ik wou zijn. Er werd nooit een opmerking gemaakt over mijn manier van doen, nooit gezegd dat ik moeilijk was. Ik weet gewoon wat ik wil, en ik ga ervoor, zonder hoogmoedig te zijn. Ik wil tolerant zijn, maar niet in mijn vak. Muziek is mijn passie."

In 2010 overleed Marc Hoyois, met wie je een intens gelukkig leven hebt gekend.

"Het verlies van Marc vervaagt niet. Het is zo concreet als de dag dat het gebeurd is. Ik heb na zijn dood heel veel goede raad gekregen, maar er bestaat geen oplossing voor."

We zagen je op de affiche van ‘Kom op tegen kanker’ (enkele jaren terug).

"Dat was de allereerste affiche met Gilda de Bal, Leah Thys en mezelf, in de campagne tegen borstkanker. De affiche moest vrouwen sensibiliseren om op latere leeftijd een borstonderzoek te laten doen. Wij waren toen alle drie rond de vijftig, een leeftijd waarop veel vrouwen te maken krijgen met borstkanker. Voor een doel waar ik achtersta, toon ik mij sociaal geëngageerd. Ik maak wel keuzes."

Liliane Saint-Pierre, kom op tegen kanker

Wat is jouw lievelingsliedje?

"Dat is vragen wie van je kinderen je het liefst ziet. Er zijn wel liedjes die ik niet graag meer zing, zoals ‘Als je gaat’. Liedjes die ik tegenwoordig graag zing zijn ‘Met jou wil ik de hemel zien’ en ‘Bang voor de zomer’, een liedje dat Bart Herman voor me geschreven heeft naar aanleiding van het overlijden van Marc."

Je bent ondertussen ook al oma. Hoe vind je dat?

"Leuk! Ik heb vier schatten van kleinkinderen. Toen Marc pas overleden was, wou ik me opsluiten als in een cocon, met mijn eindeloze verdriet. Dan had ik het soms moeilijk als de kleinkinderen kwamen. Je had je eigen verdriet, dat niet te verbergen was, ook niet voor de kleintjes. Maar kinderen, hoe jong ook, begrijpen soms meer dan je denkt. Ze verlangen niet dat je dat verdriet verbergt."

Heb je een geheim om fit te blijven?

"Als ontspanning ga ik eens per week een uurtje fitnessen met mijn vriendin. En daarna gaan we iets lekkers eten. Ik weeg natuurlijk geen 48 kilo meer, zoals in mijn jeugd. Maar verder moet ik niet al te veel moeite doen om in conditie te blijven. Ik probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden. Ik eet gevarieerd, ik kook dagelijks zelf, ik rook niet, en drink maar af en toe een glas wijn. Plastische chirurgie is niet aan mij besteed. Als je ouder wordt, moet je de natuur zijn gang laten gaan."

Het verlies van een dierbare kan je niet verwerken, dat verdriet blijft.