Foto: Marco Mertens
Leve de mantelzorger

"Lies luistert de hele dag naar muziek"

Mantelzorger Rita Matthijs is heel haar leven kleuterjuf geweest. Ze heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. Haar dochter Lies kreeg op 1,5 jarige leeftijd een hersenletsel door een virus. "Ik hoop dat ik haar nog lang kan verzorgen.” 

Hulp aanvaarden 

“Sinds de coronapandemie wil Lies niet meer naar het dagcentrum gaan. En dus zorg ik nu zelf voor haar van ’s morgens tot ’s avonds. Toen ik mijn elleboog brak, heb ik de hulp ingeschakeld van het Wit-Gele Kruis. Dankzij die extra ondersteuning heb ik toch af en toe wat rust. En Lies vindt het fijn als de verpleegkundigen langskomen. Ze heeft met iedereen wel een speciale band.” 

Van kabouter Plop tot U2 

“Lies haar zicht is niet optimaal, maar ze heeft wel een goed gehoor. Heel de dag luistert ze naar muziek, van Clouseau tot kabouter Plop en U2. Die laatste muziekgroep heeft ze van ons meegekregen. En als er iemand komt, hoort ze vaak aan de stem of de voetstappen wie het is.”  

Familiegeluk  

“Voor mijn kleinkinderen zorg ik ook graag. Dat is een fijne afwisseling. Binnenkort is mijn man op pensioen en zullen we meer tijd hebben samen. Eén of twee keer per jaar gaan we er eens een weekend tussenuit en dan passen mijn kinderen en schoonkinderen op Lies. Ik heb veel geluk met mijn familie.” 

Wil jij een mantelzorger in de kijker zetten? Stuur een e-mail naar gezondthuis [at] witgelekruis.be  

Auteur
Dorien Wenderickx
Redacteur Gezond Thuis
Meer over het thema: 
Zorgen voor anderen
Datum laatste aanpassing: 
03/08/2023

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Hygiënische zorg

Heb je hulp nodig bij je dagelijkse verzorging? Het Wit-Gele Kruis helpt je met je hygiënische zorg waarbij jij je comfortabel en goed voelt.

 

Medicatie voorbereiden en toedienen

Een correcte inname van je medicatie is belangrijk. Wij geven jou de voorgeschreven inspuitingen, dienen medicatie toe via een sonde of helpen jou bij de voorbereiding ervan. Het Wit-Gele Kruis begeleidt en ondersteunt je met de voorgeschreven behandeling in samenspraak met de arts.

Hulpmiddelen voor een betere mobiliteit

Iedereen wil graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Door ouderdom, ziekte of handicap kunnen verplaatsingen binnen- en buitenshuis moeilijker zijn. Mobiliteitshulpmiddelen bieden een oplossing.

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Bekijk al onze diensten
Bezoek witgelekruis.be