Kinderen gezond en lekker eten Kinderen gezond en lekker eten

Leer kinderen gezond en lekker eten

24 juli 2017
6 december 2023
Tip van de expert

Er bestaan veel fabels en mythen over welke voeding gezond is. Vooral ouders en grootouders worstelen hiermee. Hoe jonger je start met je (klein)kinderen gezonde leefgewoonten aan te leren, hoe groter de kans dat ze die goede gewoontes op latere leeftijd voortzetten. Deze tips helpen je op weg!

Geef het goede voorbeeld

Kinderen volgen jouw goede voorbeeld. Start dus de dag met een gezond ontbijt. Spreek af om water te drinken bij de maaltijden. Doe samen meer aan beweging ...

Eet samen aan tafel

Neem de tijd voor je maaltijd en geniet van elke hap. Zorg voor een ontspannen sfeer en leg die smartphones even aan de kant.

Samen meer bewegen

Elk kind vindt het een feest om samen met papa, mama of de grootouders te ravotten of te voetballen in de tuin. Geen voetballer? Ook een rustige wandeling na het eten of in het weekend is gezond én gezellig!

Laat kinderen meebeslissen

Laat de kinderen meebeslissen welke groenten en fruit er op de boodschappenlijst komen. Ze kunnen zelf een weekplanning maken en aankruisen wanneer ze hun portie groenten of fruit gegeten hebben. Tijdens een gezinsmoment kan iedereen inspraak krijgen in de planning of het boodschappenlijstje.

In het zicht

Zet fruit en groenten in het zicht en snoep en koekjes uit het zicht. Snoep bij een bijzondere gelegenheid, in het weekend, als een vriendje komt spelen ... Houd het bij één snoepje. Geen volle puntzak.

Geef positieve aanmoedigingen

Voor een gezond zelfbeeld mijd je best negatieve of kwetsende opmerkingen over het lichaam. Positieve opmerkingen zijn opstekers die zelfvertrouwen geven, bijvoorbeeld: “Wat heb je flink gestapt!” of “Fijn dat je zo goed meedoet met ons!”

Zorg voor regelmaat

Eten doen we aan tafel en op vaste tijdstippen. Er zijn drie hoofdmaaltijden en maximaal drie tussendoortjes.

Zorg voor afwisseling

Laat kinderen regelmatig iets nieuws proeven. Gemiddeld duurt het acht tot negen keer vooraleer een kind een nieuwe smaak herkent en waardeert! Vanaf 7 jaar staan ze doorgaans meer open voor nieuwe smaken. Wees creatief in de bereiding en betrek hen bij het keukengebeuren. Een leuk kinderkookboek of recepten en variaties zoeken op het internet, kan inspiratie bieden.

Niet dwingen, niet belonen

Een beloning voor een leeg bord of een straf voor onaangeroerde groenten maakt van eten een strijd. Een straf vergroot de afkeer voor wat op het bord ligt. Een beloning versterkt het idee dat snoepjes lekker zijn en groenten vies.

Lekker makkelijk

Geen zin om uitgebreid te koken? Maak een lekkere pizza met kant-en-klaar pizzadeeg, wat tomatenpulp met een gestoofd sjalotje en alle restjes van de groenten erop. Werk af met een beetje geraspte kaas. Even in de oven en klaar. Nog leuker wordt het als de kinderen mogen meehelpen.

Gezond eten hoeft niet duur te zijn

Seizoensgroenten zijn goedkoper omdat er een groot aanbod is. De porties vlees en vis hoeven echt niet zo groot. Peulvruchten zijn een prima, goedkoper alternatief. Diepvriesgroenten zijn een alternatief voor verse groenten. Ze worden ingemaakt als de groenten het meest vers en goedkoop zijn.