Actrice Janine Bischops Actrice Janine Bischops

Janine Bischops over gezond leven

11 mei 2016
6 december 2023
Het verhaal van...

Actrice Janine Bischops straalt elke dag opnieuw, probeert op een gezonde manier in het leven te staan en geniet vooral met volle teugen.

Actrice Janine Bischops
Wie is ...

Janine Bischops

  • Geboren op 20 december 1942
  • Begonnen als actrice bij Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel
  • Speelde van 1995 tot 2017 mee in Thuis als Jenny Verbeeck

Ben je veel met je gezondheid bezig?

Janine: "Ja, ik ben met mijn gezondheid bezig in de zin dat ik altijd de wijze raad van mijn ma heb opgevolgd: Janine, je moet veel eten, dan word je groot en sterk. Dat is de reden waarom ik een echte Bourgondiër ben geworden. Ik eet wel veel groenten, maar dan liefst met een goede biefstuk, goede boter, met sausjes en met alles erop en eraan. Mijn bloed en bloeddruk zijn wel in orde, daar let ik toch op."

Doe je aan sport?

Janine: "Ik heb een fiets waar ik tweemaal per jaar mee rijd omdat de tijd mij ontbreekt. Ik ben ook een hele tijd op zondag gaan zwemmen en dat wil ik graag opnieuw doen, samen met mijn buurvrouw. Liefst ga ik dan om 8 uur zwemmen, zodat we het zwembad voor ons alleen hebben. Vroeger wandelde ik met Natuurpunt, maar dat was zo vroeg ‘s morgens. Nu maak ik vele mooie wandelingen met mijn neef."

"Ik begin nu ook meer en meer de tram te nemen wanneer ik boodschappen doe in plaats van de auto, waardoor ik altijd een eindje moet stappen. Ook naar de zoo wandel ik al eens. Zo was ik aanwezig bij de geboorte van het olifantenjong Kai Mook. Daarvoor ben ik twee nachten in de zoo blijven slapen."

Campagne dans je leven lang; week van de valpreventie

Je hebt je een paar jaar terug ingezet voor de campagne 'Dans je leven lang' in functie van 'de Week van de Valpreventie'. Ben je zelf al eens gevallen?

Janine: "Ja, ik was wat laat voor het tuinfeestje bij mijn neef. In mijn haast ben ik uitgegleden en met mijn voet op een betonnen blok terechtgekomen. Mijn enkel was op twee plaatsen gebroken. Ik lag zes weken in het gips en nadien moest ik nog een tijdje met krukken lopen. Ik had toen met mijn beste vriendin een reis gepland naar Vietnam maar die is niet doorgegaan. Onder goede projecten zoals Dans je leven lang, zet ik graag mijn schouders, al is dansen niet aan mij besteed. Ik zou het graag doen, maar ik kan het niet. Als ze mij loslaten, vinden ze mij niet meer terug."

Wat zijn jouw hobby’s?

Janine: "Ik kook en lees graag. Sinds mijn laatste scheiding lees ik wel minder. Ik begin er wel aan, maar ik kan mijn gedachten er niet bij houden. Als iemand mij vraagt een boek te bespreken, dan doe ik het wel. Ik reis ook graag. Vroeger gingen we altijd naar Spanje, maar als kind wou ik altijd al de wereld zien. Nu ben ik mijn schade aan het inhalen. Al zal ik wel niet meer alles kunnen bezoeken."

Je zou het zeker niet zeggen, maar enkele jaren geleden werd je zeventig jaar. Hoe beleefde jij die verjaardag?

Janine: "Ik wilde geen feest en niemand zien, omdat zeventig worden niet leuk is. Ik voelde me oud en ik wil nog zoveel dingen doen. Vijftig worden was al niet leuk, omdat mijn ma toen zei: “Morgen ben je een halve eeuw oud”, wat toch een stuk ouder klinkt dan 50."

Zijn er dingen waarvan je vindt dat ze niet meer kunnen op jouw leeftijd?

Janine: "Niet direct. Ik wil jong van geest blijven. Aangezien ik altijd bij jonge mensen ben, schuilt daar geen gevaar in. Ik zit nog boordevol energie. De cameramannen van Thuis zeiden altijd: Als Janine moet spelen, horen we ze al van kilometers ver aankomen."

Kan je als actrice blijven doorgaan?

Janine: "Ik kan nog altijd goed teksten uit het hoofd leren en er zijn toch altijd rollen voor oudere personen. Vroeger moest een jonge man vaak een oude man spelen. Zoiets kan in een parodie, maar in het echte theater kan je dat niet meer maken. Ook voor oudere mensen kan je mooie dingen schrijven."

Heb je nog  grote plannen?

Janine: "Mijn grootste plan is gezond blijven, zodat ik nog veel kan reizen en nog lang theater kan spelen. Spijtig genoeg hebben we dat niet zelf in de hand. Mijn kinderen, zij zijn mijn leven."

In mijn leven zijn er dingen mislukt en die durf ik nauwelijks een 7 te geven. Maar voor mijn vriendschappen, mijn kinderen en mijn familie geef ik 10 op 10.