Dialoog

Jacques Vemeire over ouder worden, mantelzorg en gezondheid

Voor Jacques Vermeire is gezondheid heel belangrijk. Hij hecht veel belang aan bewegen, voeding en fit blijven.

Voor een entertainer en komiek is uitstraling belangrijk. Jij bent één brok energie. Wat is je geheime wapen?

"Ik ben van nature nogal een hevig manneke. Ook als kind was dat al zo. Ik moet kunnen dansen en roepen. Bij het voetbal heb je verdedigers, aanvallers, middenspelers… Ik ben een aanvaller. Dat zit in mij, het is mijn afwijking, mijn handicap."

Een goede gezondheid is zonder twijfel een basisvoorwaarde om energiek te zijn. Wat betekent gezondheid voor jou?

"Als je naar mijn nieuwjaarswensen vraagt, is mijn antwoord: een goede gezondheid. Gezondheid is de basis van alles. Ik heb het aan den lijve ondervonden, want ik heb zelf kanker gehad. Het zag er eerst niet goed voor me uit, maar je moet in zulke situaties moed houden, er het beste van maken, en zeker niet bij de pakken blijven zitten. Ik zeg ook altijd dat je in mirakels moet geloven. Ze komen misschien niet vaak voor, maar ze bestaan. Dus ja: gezondheid is het allerbelangrijkste, veel belangrijker dan geld."

Hoe probeer je aandacht te schenken aan gezond leven?

"Ik ben een Bourgondiër: ik eet en drink graag. Als het gezond zou zijn, zou ik in overvloed wijn drinken en ijs eten. Maar het is niet zo en dus probeer ik die dingen – weliswaar met veel tegenzin – zo veel mogelijk te laten. Aan sport doe ik niet."

Je sport niet, maar je staat tijdens een show wel de hele tijd te springen en te dansen.

"Mijn fysiek is goed. Mijn bureau is op de tweede verdieping, dus ik doe elke dag enorm veel trappen. En ik doe mijn boodschappen met de fiets. Ik heb gelezen dat je 10.000 stappen per dag moet zetten. Daarom tracht ik zoveel mogelijk te bewegen."

Je bent intussen ook ouder geworden. Hoe ervaar je dat?

"Fysiek voel ik mij niet ouder. Ik heb ook nog een jonge mentaliteit dankzij mijn kinderen en mijn jonge medewerkers. Ik weet dat ik intussen 65 en dus ouder geworden ben, maar mijn haar ben ik al 40 jaar kwijt en mijn leven is nog altijd zoals vroeger."

Ben je bang voor de dag waarop je je ook ouder zal voelen?

"Bang zijn is een groot woord, maar ik ben wel met de dood en ouder worden bezig. Ik ben op 10 maanden tijd naar 10 begrafenissen geweest, van leeftijdgenoten of mensen die jonger waren dan ik. Zelf heb ik ook wat miserie gekend, dus ja, ik ben er wel mee bezig, maar niet zozeer dat ik er pessimistisch van word. Als je 20 jaar bent, lijkt het leven oneindig, maar voorbij 60 weet je wel beter. Je vraagt je al eens af of dit de laatste show wordt. Als je 20 bent, ga je ervan uit dat je er nog 75 zal doen."

Wordt gezondheid belangrijker met ouder worden?

"Mijn vriendin is overleden aan kanker, ik heb zelf kanker gehad. Ziekenhuizen ken ik door en door. Ik word drie keer per jaar grondig gecontroleerd met scans, een coloscopie enzovoort. Ik ben één van de best onderzochte mensen van het land. Als er iemand met gezondheid bezig is, ben ik het wel."

Je bent ook mantelzorger geweest, je hebt hier thuis voor je vrouw gezorgd. Hoe was dat?

"Het allerbelangrijkste is dat je iemand in zijn moeilijkste jaren toch vreugde kan brengen. Muriel was elke dag relatief gelukkig omdat ze thuis kon wonen. Ze had zicht op de tuin en de vogels. Ik heb haar goed kunnen verzorgen. Ik waste haar en zette haar medicatie klaar. Ik heb mijn best gedaan om haar nog vier zinvolle jaren te geven. Daarom apprecieer ik het Wit-Gele Kruis en andere thuiszorgorganisaties ook."

"Er is een immens verschil tussen het comfort van thuis en in een ziekenhuis liggen. Thuis zijn is zoveel beter. Ik hoop later ook zo lang mogelijk thuis verzorgd te worden. Daar heb je wel voldoende financiële middelen voor nodig. Dat is een gouden regel: ik moet later geld hebben, zodat ik thuis in alle nodige zorg kan voorzien. Ook al werken de ziekenhuizen en rusthuizen fantastisch en wil ik zeker geen kritiek op ze hebben, ik zou liever vanuit mijn zetel naar de tuin kijken. En dus verkies ik thuisverzorging."

Datum laatste aanpassing: 
16/01/2018

Ontdek hoe het Wit-Gele Kruis je kan helpen

Onze verpleegkundigen zijn opgeleid om patiënten met kanker te verzorgen en te begeleiden. Ook met je vragen en bezorgdheden kun je bij ons terecht. Zo moet je minder vaak naar het ziekenhuis, wat je comfort aanzienlijk verhoogt.