Toiletpapier Toiletpapier

Incontinentie: welke hulpmiddelen zijn er?

10 december 2018
6 december 2023

Incontinentie of ongecontroleerd urineverlies is nog steeds een taboe. Nochtans is het een probleem waar 600.000 Belgen dagelijks mee kampen. Gelukkig zijn er heel wat nieuwe hulpmiddelen die het comfort aanzienlijk verhogen.

Hulpmiddelen

Bij incontinentie is het gebruik van goed incontinentiemateriaal cruciaal. Het materiaal moet veiligheid, zekerheid en comfort combineren met discretie en gebruiksvriendelijkheid. Het gamma van incontinentiemateriaal is erg uitgebreid. Je thuisverpleegkundige bespreekt graag met jou welk materiaal geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Vraag zeker ook stalen aan bij je thuiszorgwinkel, apotheker of bandagist.

Incontinentieverbanden en -luiers

Deze hulpmiddelen zijn speciaal ontwikkeld om urine en geurtjes op te vangen. Ze bevatten een superabsorberend poeder dat urine omzet in gel. Daardoor blijft het verband droog aanvoelen. Bij lichte en matige incontinentie volstaan over het algemeen inlegluiers om het urineverlies op te vangen. Net- of fixeerbroekjes houden de luier op de juiste plaats. Bij ernstige incontinentie zijn broekluiers aanbevolen.

Condoomkatheter

Een condoomkatheter, gemaakt van soepel siliconenmateriaal, is een comfortabele oplossing voor mannen met een zware urine-incontinentie. De urine wordt opgevangen in een opvangzak met kraantje, zodat hij makkelijk te ledigen is in het toilet. De katheter geeft bovendien minder kans op huidletsels.

Superabsorberend ondergoed

De slips worden gemaakt met een nieuw soort vezel, die zorgt voor een verbeterde absorptie. Elke slip bevat een dunne voering – een pad – die in de slip is verwerkt. Deze pad neemt heel snel urine op, terwijl geurtjes onmiddellijk geneutraliseerd worden. De slips zijn wasbaar en dus herbruikbaar.

Incontinentie

Een onwillekeurig en objectief aantoonbaar ongewild urineverlies, dat sociaal en/of hygiënisch problemen stelt. Urineverlies kan op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Vrouwen en senioren worden evenwel het meest getroffen.

Barrièrecrème

Een goede huidverzorging is heel belangrijk bij incontinentie. Een barrièrecrème werd speciaal ontwikkeld voor het verzorgen en beschermen van de kwetsbare huid tegen vocht. De crème vormt een film op de huid die vocht afstoot, beschermt tegen irritaties en reeds bestaande irritaties verzorgt.

Aanpassingen aan het toilet of de toiletruimte

Toiletbeugels en handgrepen geven steun om te gaan zitten en overeind te komen van het toilet. Vraag voor aanpassingen aan je woning zeker advies aan een deskundige en doe eventueel een beroep op de ‘ergo aan huis’-dienstverlening van je ziekenfonds.

Terugbetaling

Het gebruik van incontinentiemateriaal is vaak een dure aangelegenheid, waardoor een tussenkomst niet overbodig is.

  • Incontinentieforfait: jaarlijkse premie, wordt automatisch uitbetaald door het ziekenfonds, indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet.
  • Tussenkomst voor integratie van personen met een handicap: wordt uitbetaald door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAHP), als je behoort tot de doelgroep van het VAHP (graad van handicap) en de aanvraag is gebeurd vóór de leeftijd van 65 jaar.
  • Stedelijke toelage voor personen met incontinentie: jaarlijkse tussenkomst in sommige gemeenten, dit kan een financiële premie zijn of in de vorm van gratis huisvuilzakken. Hiervoor heb je een medische verklaring van de behandelende arts nodig.
  • Terugbetaling condoomkatheter: recht op terugbetaling door het ziekenfonds van 1 condoomkatheter per dag. Hiervoor heb je een voorschrift van de behandelende arts nodig.