Foto hulpmiddelen voor communicatie Foto hulpmiddelen voor communicatie

Hulpmiddelen voor communicatie

Nathalie Ghequiere
Redacteur Gezond thuis
2 november 2022
6 december 2023
Tip van de expert

Als patiënt wil je zo lang mogelijk in je vertrouwde thuisomgeving blijven wonen. Ziekte of ouderdom kunnen er echter voor zorgen dat communiceren moeilijker wordt of dat bepaalde situaties voor problemen zorgen. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen om je te helpen. We zetten de meest courante op een rij.

Hulpmiddelen bij gehoorproblemen

Communicatie is een wisselwerking: om een goed gesprek te kunnen voeren, is het belangrijk dat je goed hoort wat gezegd wordt. Een slecht gehoor is geen schande en kan meestal verholpen worden met het juiste hoorapparaat. Informeer je goed welk type je aanschaft en hoe je het toestel correct draagt en gebruikt. Patiënten met artrose in de vingers bijvoorbeeld kunnen met sommige modellen meer moeite hebben. Informeer ook vooraf bij je gehoorspecialist of je ziekenfonds terugbetaalt. Ben je hardhorig? Vraag dan of je gesprekspartner voor je komt staan en goed articuleert zodat je de mondbewegingen kan zien. Hiervoor kan je verpleegkundige op veilige afstand staan en het mondmasker afnemen. Ben je je gehoor volledig kwijt? Gebarentaal of applicaties op de smartphone zijn dan handig. Bij complexe situaties in de zorg voor een dove patiënt bekijken we of een mantelzorger of vertrouwenspersoon kan ondersteunen in de communicatie.

Wist je dat we sinds kort op witgelekruis.be ook een voorleesfunctie hebben?

Hulpmiddelen bij problemen met het zicht

Ook een goede bril is belangrijk. Een slecht zicht verhoogt het risico op valincidenten en kan zorgen voor een gevoel van onzekerheid en ongemak. Vraag raad aan de oogarts of opticien om de bril volledig op jouw ogen af te stemmen. Onze thuisverpleegkundigen zullen eerst je bril opzetten vooraleer ze je weer rechtop laten staan vanuit zithouding. Ook hier wordt het valrisico mee beperkt. Er bestaan verschillende hulpmiddelen om je bij slecht zicht te ondersteunen: een leesloep, afstandsbediening of gsm met grotere knoppen, tv met grotere ondertitels, podcasts, gesproken boeken … Wist je dat we sinds kort ook een voorleesfunctie hebben op witgelekruis.be? Deze ‘Readspeaker’ is momenteel geactiveerd op de belangrijkste pagina’s van de website en dicteert de tekst. Bij een positieve evaluatie breiden we deze functie uit naar álle pagina’s. Heb je een zware visuele beperking of ben je volledig blind? De Brailleliga kan je begeleiden om je zo veilig en zelfstandig mogelijk thuis te laten wonen. Voor meer info, ga naar www.braille.be.

Foto hulpmiddelen voor communiceren

Hulpmiddelen bij spraak- of taalproblemen

Om te kunnen communiceren, moet je je ook kunnen uitdrukken. Lukt spreken niet, probeer dan te schrijven, aan te wijzen of uit te beelden. Maak eventueel gebruik van een vertaalcomputer die dicteert wat jij schrijft of apps op de smartphone (bijvoorbeeld Touchspeak of Spraakassistent (Google Play of iOS)). Spreek je een andere taal maar heb je niemand die kan vertalen? Roep dan de hulp in van een sociale tolk. Soms biedt ook Google Translate of Bing Vertalen een oplossing. Wist je dat de meeste Wit-Gele Kruisprovincies anderstalige folders of brochures hebben? Op die manier zijn de afspraken bij opstart van de zorg meteen duidelijk en vermijden we misverstanden.

Hulpmiddelen bij lichamelijke beperkingen

Uiteraard kunnen nog andere lichamelijke obstakels je communicatiemogelijkheden thuis bemoeilijken. Denk maar aan een spierziekte of aandoeningen die zowel je mobiliteit als spraakvermogen aantasten. Ook dan kan je terecht bij je vertrouwde thuisverpleegkundige. Onze mensen hebben oog voor al jouw noden. Al dan niet samen met je mantelzorger of andere externe partners ondersteunen ze je bij het zoeken naar oplossingen op jouw maat.

Hulp nodig?

Ondervind je zelf een probleem? Signaleer het tijdig aan je verpleeg- of zorgkundige. Samen zoeken we naar de beste oplossing.