Steunkousen en verbanden Steunkousen en verbanden

Hulp bij steunkousen en verbanden

3 november 2021
6 december 2023
Tip van de expert

Als de bloeddoorstroming in de aders van je benen onvoldoende is, ontstaat er een verhoogde druk in de aders. Dat leidt tot vochtophoping of oedeem. Wonden op je been genezen hierdoor moeilijk. Je arts kan compressietherapie (een drukverband) voorschrijven voor de behandeling van een wonde aan je been of het voorkomen ervan. Ook bij spataders kan een steunverband of steunkous aangewezen zijn.

Drukveranderingen in de aders

Ons  hart  pompt  continu  en  met  een constante druk bloed door onze aders. Naarmate je ouder wordt, kunnen er drukveranderingen ontstaan in de bloedsomloop. In bepaalde gevallen leiden die drukveranderingen tot een verhoogde druk in de onderbenen en de voeten. Je kan hierdoor vermoeid zijn of een zwaar gevoel in de benen krijgen, al dan niet met (nachtelijke) krampen. 

Hierdoor kunnen enkele complicaties ontstaan:  

  • vochtophoping of oedeem
  • verwijde bloedvaten
  • wonden die moeilijk genezen
  • verkleuring van de huid
  • dunner wordende huid
  • spataders

In al deze gevallen kan compressietherapie een oplossing bieden.

Compressietherapie: wat is het?

Compressie betekent samendrukken of kleiner maken. Bij compressietherapie worden verbanden of steunkousen rond het been aangebracht om de bloeddoorstroming te verbeteren. Door de compressie vindt het bloed makkelijker de weg terug naar het hart. Het is echter belangrijk dat het aanbrengen van het verband correct gebeurt. Daarom wordt dat – op voorschrift van een arts – vaak door een (thuis)verpleegkundige of -zorgkundige uitgevoerd.  

Specifieke hulpmiddelen voorkomen letsels aan het been en zorgen ervoor dat de kousen gemakkelijker over de voet en het been glijden.

Verbanden en steunkousen

De arts kan zowel verbanden als steunkousen voorschrijven. Verbanden zijn elastische zwachtels die onze zorgmedewerkers zelf rond het been van de patiënt winden. Ze bestaan in verschillende types, afhankelijk van hoe actief of weinig actief je nog bent of kan zijn. Steunkousen zijn voorgevormde verbanden. Ze worden preventief gebruikt om compressieproblemen te voorkomen of als ondersteuning om stabiele problemen verder onder controle te houden. Ze bestaan in verschillende drukklassen, afhankelijk van de specifieke klachten van de patiënt in kwestie.

Steunkousen aantrekken

Hulpmiddelen voor het aanbrengen van steunkousen

Om het aantrekken van steunkousen te vereenvoudigen, kunnen verschillende hulpmiddelen gebruikt worden:

  • een glijsok
  • rubberen handschoenen
  • een Doff ’n Donner® kousenhouder en aantrekhulp
  • ...

Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de kousen gemakkelijker over de voet en het been glijden. Ze voorkomen letsels aan het been en verkleinen de kans op het scheuren van de steunkousen. Afhankelijk van de provincie waar je woont, kan je als patiënt verplicht zijn om één van deze hulpmiddelen zelf aan te kopen. Jouw Wit-Gele Kruisverpleeg-of zorgkundige kan je hierover correct informeren. Soms is het ook met de hulpmiddelen niet eenvoudig om de steunkousen zelf aan te trekken. In dat geval kan één van onze zorgmedewerkers je hierbij helpen. 

Tegemoetkoming

Lijd je aan een lymfoedeem of een chronische veneuze aandoening? Dan kan je in bepaalde gevallen een beroep doen op een tegemoetkoming vanuit de ziekteverzekering. Daarbij moeten deze voorwaarden voldaan zijn:

  • je hebt een voorschrift voor steunkousen van een behandelende arts
  • de kousen komen overeen met een bepaalde drukklasse
  • de kousen zijn terug te vinden op de lijst van vergoedbare producten van het RIZIV
  • de kousen zijn aangekocht bij een erkende bandagist